Κατρούγκαλος: Τομή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση-Πυρ ομαδόν από την αντπολίτευση

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Κ. ΜΠΑΛΤΑΣ)

Ως απολύτως αναγκαία μεταρρύθμιση τομή στο ασφαλιστικό σύστημα χαρακτήρισε το συζητούμενο νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλος  εγκαλώντας «το παλιό πολιτικό σύστημα» για υποκρισία, δημαγωγία και εμμονή σε ρυθμίσεις μεμονωμένες, άναρχες και πελατειακές. 

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για ψευδομεταρρυθμίσεις από προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ χαρακτήρισε δημαγωγία την κατηγορία που απευθύνεται ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι υπεύθυνος για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε την τοποθέτηση του κ. Γιαννίτση στις Επιτροπές, σύμφωνα με την οποία η κρατική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των Ταμείων ευθύνεται για το 800% της αύξησης του χρέους. Προσέθεσε επίσης, ότι το 2014 τα ελλείμματα των Ταμείων ήταν 2 δισ. ευρώ παρά τις 11 συνεχόμενες οριζόντιες περικοπές των συντάξεων που είχαν προηγηθεί.

«Καταφέρατε και να αυξήσετε τα ελλείμματα και να τσακίσετε τις συντάξεις» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Επανέλαβε ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης είναι η ισονομία, ενώ τόνισε πως το αναδιανεμητικό δημόσιο σύστημα παραμένει.

Υπογράμμισε ακόμη ότι καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται και παράλληλα κατηγόρησε τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για υποκρισία, σημειώνοντας ότι ψήφισαν τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι, για τα ελλείμματα ευθύνεται η αναρχία ρυθμίσεων, που δεν επέτρεπε την αντιστοίχηση παροχών εισφορών. «Δεν υπάρχουν συστήματα που μπορούν να επιβιώσουν με τέτοια ελλείμματα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Μειώνουμε τα ελλείμματα όπως είχαμε υποσχεθεί όχι από τον περιορισμό των συντάξεων, αλλά από την αρχιτεκτονική του συστήματος και την αντιστοίχηση εισφορών και παροχών».

Καθιερώνουμε, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, πλήρη ισονομία και οι αποκλίσεις που υπάρχουν προβλέπονται για να προστατευτούν οι αδύναμοι και έφερε σαν παράδειγμα την «ειδική» όπως τη χαρακτήρισε, «μεταχείριση των αγροτών».

Αναφερόμενος στην τριμερή χρηματοδότηση είπε ότι ο νόμος Ρέππα προέβλεπε κρατική επιχορήγηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ, ενώ με το νέο νόμο το σύστημα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και η κρατική συμμετοχή φθάνει στο 6,5% του ΑΕΠ.

«Κάνουμε διάκριση μεταξύ των προνοιακών και των ασφαλιστικών παροχών» σημείωσε και τόνισε ότι «με τη βασική σύνταξη εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Για τις παλαιότερες συντάξεις, είπε ότι θα συνυπολογιστούν ώστε «με την ωρίμανση του συστήματος σε 10 χρόνια όλοι οι συνταξιούχοι να είναι της ίδιας ταχύτητας».

Προσέθεσε επίσης ότι με τις ρυθμίσεις του νόμου η μείωση των επικουρικών συντάξεων με την εφαρμογή του δείκτη βιωσιμότητας θα είναι μικρότερη από εκείνη που προέβλεπε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ για τις αναπηρικές είπε ότι δεν θίγονται και εξήγγειλε αλλαγές εντός του έτους βάσει του πορίσματος μιας επιτροπής στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των φορέων ανθρώπων με αναπηρία.

Καταλήγοντας επανέλαβε ότι από τις ρυθμίσεις του νόμου δεν θίγεται το 90% των ασφαλισμένων και τόνισε ότι οι συντάξεις που θα δοθούν στους νέους συνταξιούχους είναι καλύτερες από τις σημερινές, γιατί με 15 χρόνια ασφάλιση και 700 ευρώ μισθό, η βασική σύνταξη θα είναι 403 ευρώ, ενώ η σημερινή κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι, λόγω των μειώσεων των μισθών, 392 ευρώ.

Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε όλους αντιμετωπίσουν το ζήτημα ως ένα εθνικό θέμα που, όπως είπε, χρειάζεται να συζητηθεί χωρίς το βάρος της υποκρισίας και της δημαγωγίας.

Πυρά πό την αντιπολίτευση

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας για 15 παραμύθια και μύθους που έχει επιστρατεύσει για να παραπλανήσει τον λαό ότι το ασφαλιστικό του σύστημα είναι δίκαιο και επιφέρει ισονομία, αναδεικνύοντας τις περικοπές στο ΕΚΑΣ, το «μαχαίρι» στις συντάξεις χηρείας και τις επικουρικές και στην εξανέμιση, όπως είπε, των μερισμάτων για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Αναφερόμενος στο δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου, που αφορά τις φορολογικές διατάξεις μίλησε για έναν «ατελείωτο κατάλογο αμέτρητων μέτρων βασανισμού του λαού… που κανείς δεν μπορεί να ξέρει που τελειώνει και πόσες άλλες ρουκέτες έρχονται μέχρι αύριο Κυριακή, ενώ για την τροπολογία για το αφορολόγητο σχολίασε: «Ένας φορολογούμενος των 600 ευρώ για πρώτη φορά θα πληρώνει φόρο… Μπράβο ωραία φιλολαϊκή κυβέρνηση είστε…».

Ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε επίσης τον Γ. Κατρούγκαλο ότι δεν κατέθεσε τις αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου επισημαίνοντας πως την έκθεση αυτή που έφερε δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί αναλογιστική μελέτη.

Καθώς στην αίθουσα κατά την ομιλία του υπουργού Εργασίας, βρισκόταν ο Πρωθυπουργός, ο εισηγητής της ΝΔ είπε προς τον κ. Τσίπρα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Θυμάστε το γοερό κλάμα που είχατε ρίξει στις προηγούμενες ασφαλιστικές αλλαγές του 2014; Ξέρετε ποια είναι η διαφορά μας; Είναι 2,5 δισ. ευρώ. Η τότε αναλογιστική μελέτη υπολόγιζε το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος σε 300 εκατ. από το 2014 μέχρι το 2016. Τι έγινε από τότε; Ούτε σεισμός έγινε ούτε θεομηνία, αλλά ένα γεγονός πράγματι υπήρξε και ήταν η κυβέρνηση Τσίπρα που επιβάρυνε 2,5 εκατ. συνταξιούχους και εργαζόμενους».

Και η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση.

Έχει πέσει το φύλλο συκής του γυμνού βασιλιά λαϊκιστή Αλέξη Τσίπρα, είπε, μεταξύ άλλων, με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα για το αφορολόγητο.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Ένσταση αντισυνταγματικότητας υπέβαλε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατά την έναρξη της συζήτησης της Ολομέλειας επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, την οποία υποστήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος δόμησε την ένστασή του κόμματός του στην παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, καθώς με το νέο ασφαλιστικό σύστημα παρέχονται ίδιες παροχές υγείας παρόλο που θα καταβάλλονται από τους εργαζόμενους διαφορετικές εισφορές.

Εκ μέρους της Ν.Δ. ο Θεόδωρος Φορτσάκής, από τη Χρυσή Αυγή ο Χρήστος Παππάς, από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλης και από την Ένωση Κεντρώων ο Γιώργος Καρράς, στήριξαν το επιχείρημα περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου στη ρύθμιση για τις άτοκες επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών από το Δημόσιο και στο διαφορετικό κόστος περίθαλψης με εισοδηματικά κριτήρια για τους νοσηλευόμενους. Όπως επισήμαναν, με τις διατάξεις αυτές παραβιάζεται η αρχή της ισότητας του Συντάγματος, καθώς αντιμετωπίζονται με ανόμοιο τρόπο, όμοιες περιπτώσεις και ως εκ τούτου εκτίμησαν ότι θα εκπέσουν στο ΣτΕ.

Αντικρούοντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπύρος Λάππας επικαλέστηκε σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ περί δικαιώματος του νομοθέτη να παρεμβαίνει όταν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος. Ο δε βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος τόνισε πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.

Το άρθρο του Συντάγματος περί κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι στους ασθενέστερους, επικαλέστηκε ο υπουργός Εργασίας, αντικρούοντας την αντισυνταγματικότητα και τονίζοντας πως βάσει αυτής της αρχής μπορεί να επιβαρυνόμαστε όλοι ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνάμεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here