Κατρούγκαλος: Πείσαμε τους Ευρωπαίους για το ασφαλιστικό

Την βεβαιότητα  ότι έπεισε τους ομολόγους του για την ορθότητα του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και ότι εξασφάλισε την υποστήριξή τους εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την τριήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι, στο πλαίσιο της διυπουργικής του ΟΟΣΑ.

«Εισπράξαμε μια πολύ θετική υποδοχή, τόσο στο πλαίσιο γενικότερα της συνέλευσης του ΟΟΣΑ όσο και στις διμερείς επαφές με τους ομολόγους μου, τις δύο Γαλλίδες, τη Γερμανίδα και τον Πορτογάλο», δήλωσε ο υπουργός στο ΑΜΠΕ.

Η Γερμανίδα υπουργός Αντρέα Νάλες δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση «βρίσκεται στον σωστό δρόμο», ότι συμφωνεί με τον κ. Κατρούγκαλο για «ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής στην Ε.Ε.» και ότι η ίδια «θα υποστηρίξει» τη μεταρρύθμιση.

Η Γαλλίδα υπουργός Μίριαμ Ελ Κομρί, δήλωσε από την πλευρά της ότι πρόκειται «για μια θαρραλέα μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει να καθορισθεί καλύτερα, ποιο είναι το κοινωνικό μοντέλο στην Ελλάδα».

Κανόνες ισότητας και δικαιοσύνης

Στο ερώτημα του ΑΜΠΕ, ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής μέσω του οποίου πείσθηκε τόσο η συντηρητική Γερμανίδα υπουργός, όσο και η σοσιαλίστρια Γαλλίδα υπουργός, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της προσπάθειάς μας και αποδέχονται ότι μια μεταρρύθμιση εν καιρώ κρίσης, πρέπει να έχει στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, να βοηθάει δηλαδή περισσότερο τους πιο αδύναμους. Επίσης, αντιλαμβάνονται ότι στην ειδική περίπτωση της Ελλάδας με το πολυκερματισμένο και το πελατειακό ασφαλιστικό σύστημα είναι σημαντικό να έχουμε κανόνες ισότητας και εναρμόνισης».

«Γι’ αυτόν τον λόγο», πρόσθεσε, «υπήρξε μια γενική υποστήριξη του σχεδίου μας, ακόμα και στην ειδική αυτή πλευρά, του να μην έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις, που έχουν μειωθεί κατά 40%, αλλά να φθάσουμε στην κάλυψη που μας απομένει για τη μείωση του κόστους, με την αύξηση των εισφορών».

Σχετικά με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με την ηγεσία του ΟΟΣΑ και τον γ.γ. Ανχελ Γκουρία, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «ο Οργανισμός που μέχρι πρότινος ήταν πλήρως ταυτισμένος με το φιλελεύθερο πρόταγμα, αντιλαμβάνεται ότι θέλουμε μια ανάπτυξη που να μη δημιουργεί κοινωνικό αποκλεισμό».

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Τέλος, ρωτήθηκε με ποια επιχειρήματα σκοπεύει να πείσει τη Δεύτερα τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών, που κατά χιλιάδες πραγματοποίησαν τη λεγόμενη «διαδήλωση της γραβάτας». Ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι δεν πρόκειται να έχουν «δημευτικό αποτέλεσμα» οι εισφορές.

«Να υπενθυμίσω ότι οι ίδιοι είχαν αποδεχθεί να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους σε επιτροπή που συγκροτήσαμε. Και απ’ ότι έχω αντιληφθεί δεν έχουν αντίρρηση σε αυτό που είναι η ουσία της μεταρρύθμισης, δηλαδή να υπολογίζονται οι εισφορές στη βάση του πραγματικού και όχι του εικονικού εισοδήματος. Μέχρι τώρα ούτε οι δικηγόροι, ούτε οι μηχανικοί, ούτε οι γιατροί υπολόγιζαν τις εισφορές τους στη βάση του πραγματικού εισοδήματος. Από εκεί και μετά, εγώ θέλω αυτοί που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα να δίνουν πιο πολλά, από αυτούς που δεν έχουν ή έχουν μικρότερο» είπε.

«Αλλά και εγώ αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα πρέπει η επιβάρυνση να φθάνει σε σημείο που να έχει δημευτικό αποτέλεσμα. Και αυτό είναι που θα συζητήσουμε τη Δεύτερα. Δηλαδή, πώς η εφαρμογή ενός δίκαιου κανόνα, που λέει ότι αυτό που ισχύει για τους μισθωτούς θα πρέπει να ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν θα φθάσει σε σημείο που να έχει δυσβάσταχτα αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here