Κατρούγκαλος: Παράλογο να αποφασίζουν για κοινωνικά θέματα οι υπ. Οικονομικών

Την επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κάλεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, να αναλάβει ενεργό ρόλο στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Εργασίας που συμμετείχε στη συνεδρίαση της επιτροπής στις Βρυξέλλες, τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση της ελληνικής κρίσης λέγοντας ότι «αυτό που καταλάβαμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια κοινωνική Ελλάδα σε μια νεοφιλελεύθερη Ευρώπη».

Έδωσε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα παραβιάσεων διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων που στηρίζουν τα κοινωνικά δικαιώματα, από τα προηγούμενα δύο προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών υποθέσεων, Τομας Χέντελ, δεσμεύτηκε πως θα καταθέσει την πρόταση του Έλληνα υπουργού στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων.

Ο Γ. Κατρούγκαλος, ανέφερε επίσης πως στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, η Ελλάδα δεν δεσμεύτηκε σ’ ένα κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους τομείς, αλλά υποχρεώνεται να νομοθετήσει με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές, έχοντας ως σύμβουλο το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.

Ο υπουργός ενημέρωσε ακόμη τους ευρωβουλευτές για την πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας, να δημιουργηθεί ένα συμβούλιο των υπουργών Εργασίας της ευρωζώνης, αντίστοιχο του Eurogroup, κατά το οποίο θα συζητιούνται, τόσο τα προγράμματα προσαρμογής, όσο και οι γενικότερες κατευθύνσεις της ευρωζώνης στα εργασιακά, τονίζοντας πως είναι «παράλογο» να συζητούν και να αποφασίζουν για θέματα κοινωνικής πρόνοιας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Χαιρέτισε επίσης τη δέσμευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να προταθεί νομοθεσία που θα διασφαλίζει κοινά ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα. Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών, τόνισε πως στόχος των προγραμμάτων ήταν η «απορρύθμιση» και η «αποθάρρυνση» των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατέστρεψαν τον κοινωνικό διάλογο».

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, συμπλήρωσε, είναι η διόρθωση όλων αυτών και η εξεύρεση ισοδυνάμων για τα υφεσιακά μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Επιπλέον, όπως τόνισε, σημαντικό ρόλο στη στήριξη των ανέργων θα παίξουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι η Εγγύηση για τη Νεολαία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 300.000 νέων.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα και αυτή θα επιτευχθεί μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται σε «θνησιγενή» κατάσταση, ενώ δήλωσε πως όπου προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις θα προστατευτούν οι θέσεις εργασίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here