Κατρούγκαλος: Οχι μειώσεις στις συντάξεις- Υπέρ των αδύναμων το ασφαλιστικό

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Δεν θα δεχθούμε εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση της εθνικής σύνταξης τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγες ώρες πριν συναντηθεί στο υπόγειο του Χίλτον με τους εκπροσώπους των θεσμών για το σχέδιο του ασφαλιστικού.

Μιλώντας τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό Star, για το ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στις δύσκολες διαπραγματεύσεις,  υπογράμμισε ότι η πρόταση είναι για εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με 15 έτη ασφάλισης. Δεν απέκλεισε ωστόσο   δε ότι οι όποιες υποχωρήσεις της κυβέρνησης δεν θα είναι σε «ουσιώδη κριτήρια» αλλά σε παραμετρικές αλλαγές, αν και παραδέχθηκε ότι σε παλαιότερα στάδια της διαπραγμάτευσης οι δανειστές εμφάνιζαν αντιρρήσεις ζητώντας εισοδηματικά κριτήρια.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην μειωθούν ούτε οι επικουρικές, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η ανάγκη να συγκρατηθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη. Πρόσθεσε επίσης ότι η αναλογιστική μελέτη είναι έτοιμη, αλλά δεν έχουν συμφωνηθεί τα ποσοστά αναπλήρωσης και υπογράμμισε ότι τα μεσαία και ανώτερα εισοδήματα είναι εκείνα που πλήττονται από το ασφαλιστικό ενώ ωφελείται η μεγάλη πλειοψηφία των χαμηλών εισοδημάτων.

«Θέλουμε να μοιράσουμε τη μικρότερη αυτή πίτα με δικαιότερο τρόπο» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι το σχέδιο για το ασφαλιστικό είναι «δικό μας και όχι μεταφρασμένο από τους θεσμούς». Παράλληλα, εξήγησε ότι οι δύο αρχές της κυβερνητικής πρότασης είναι η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη και παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ έχει μία διαφορετική λογική και επιθυμεί να ακούσει τις απόψεις του.

Αναφερόμενος στους αγρότες, είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, στάθηκε ωστόσο στην ανάγκη να πληρώνουν και εκείνοι φόρους «όπως όλοι οι Έλληνες». Συμπλήρωσε επίσης ότι δέκα ευρώ παραπάνω τον μήνα δεν θα καταστρέψουν κανέναν αγρότη, διευκρινίζοντας ότι θα δικαιούνται να πάρουν εθνική σύνταξη. «Το 88% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα κάτω των 2.500 ευρώ, επομένως θα πάνε στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα, άρα θα πληρώνουν ασφάλιστρα για εισόδημα 468 ευρώ», εξήγησε.

Σχολιάζοντας το τρίτο μνημόνιο, επανάλαβε ότι «δεν είναι δική μας πολιτική, συμβιβασμός ήταν».  «Ρίξαμε στο τραπέζι το δημοψήφισμα ως ατομική βόμβα και μας απάντησαν με το κλείσιμο των τραπεζών» πρόσθεσε και τόνισε εν συνεχεία ότι «δεν είμαστε μνημονιακή κυβέρνηση, αλλά θα υπηρετήσουμε το μνημόνιο που υπογράψαμε».

Ερωτηθείς αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί να δεχτεί μειώσεις συντάξεων, ανέφερε ότι δεν κάνει προσωπική πολιτική, αλλά πολιτική της κυβέρνηση, καθώς και ότι η διατήρηση του ύψους των συντάξεων είναι επιθυμία και εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here