Κατρούγκαλος: Δεν ξανανοίγει το ασφαλιστικό-Οχι σε μείωση κατώτατου μισθού

Ξεκινά σήμερα η κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά, με την συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλος. Στο τραπέζι θε τεθούν ζητήματα διεύρυνσης των ομαδικών απολύσεων, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που έχουν καταργηθεί και επομένως ο κατώτατος μισθός καθώς  και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Πληροφορίες φέρουν μάλιστα το ΔΝΤ να επαναφέρει θέμα ασφαλιστικού, ζητώντας τη λήψη πρόσθετων μέτρων, καθώς εκτιμά ότι δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του νέου συστήματος.

Ωστόσο με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, ξεκαθαρίζει ότι ούτε το ασφαλιστικό θα ξανασυζητηθεί, ούτε θα δεχθεί να τεθεί ζήτημα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού.

Δεν πρόκειται να ξανανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό, «το ΔΝΤ είναι αλήθεια ζητά άλλα πράγματα», «αλλά αυτά τα πράγματα τα έχουμε λήξει με τους Ευρωπαίους, έχει λήξει αυτή η φάση της διαπραγμάτευσης, δεν επιστρέφουμε πίσω».

Αυτό τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για θέματα του υπουργείου του.

Ο υπουργός προσθέτει επίσης ότι όσον αφορά την πρόταση για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, υπάρχει ένα θετικό κεκτημένο από αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ότι είναι αντίθετο στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, «και επομένως ως θέμα που κείται εκτός της ευρωπαϊκής νομιμότητας θα επιμείνω στη διαπραγμάτευση της Κυριακής να τεθεί εκτός».

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ακόμη πως ότι δεν υπάρχουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, κάνοντας λόγο για «δηλητηριώδες κλίμα γενικευμένης παραπληροφόρησης».

Όπως σημειώνει, υπήρχε μια αναπροσαρμογή στις επικουρικές τον Ιούλιο, «που δυστυχώς δεν μπόρεσε να γίνει σε ένα μήνα και σε κάθε ταμείο, η ίδια αναπροσαρμογή σε διαφορετική όμως κατηγορία συνταξιούχων, σε διαφορετικό πληθυσμό λαμβάνει χώρα». «Αυτό εκμεταλλεύονται όσοι θέλουν να συσκοτίσουν και να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου» προσθέτει.

Το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:

11:00- 12:00. Επισκόπηση (υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης).

12:00- 13:00. Επιχειρηματικό περιβάλλον (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης).

14:00- 15:30. Εξωδικαστικός διακανονισμός (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ).

15:30-17:00. Φορολογικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, Γιώργος Πιτσιλής).

17:30- 19:00. Αγορά εργασίας (υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here