Κατρούγκαλος: Δεν κόβονται αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα-Δεν ξανανοίγει το ασφαλιστικό

Δεν υπάρχει θέμα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα είναι τα αναπηρικά επιδόματα ή τα οικογενειακά επιδόματα, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, μετά το τέλος της σύσκεψης για την εξεύρεση κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2017 για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισόδημα Αλληλεγγύης. Ο υπουργός απαντώντας στο έγγραφο Ντάισελμλπουμ, που έβαλε πρώτο θέμα στο επόμενο Eurogroup το ασφαλιστικό, ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να ξανανοίξει. Αυτό που συζητείται είναι η εφαρμογή του και η λειτουργία του νέου ενιαίου φορέα.

Μιλώντας για τα επιδόματα ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «εάν τα πειράξουμε, θα είναι για να τα αυξήσουμε». Συμπλήρωσε πάντως πως όπου υπάρχουν επικαλύψεις επιδομάτων με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν αυτά τα επιδόματα.

Από την πλευρά του ο κ. Χουλιαράκης, ερωτηθείς σχετικά, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής του επιδόματος θέρμανσης, και το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του 2017.

Η σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, έρχεται μετά τη διαπίστωση των δανειστών για υποχρηματοδότηση του ΚΕΑ στον προϋπολογισμό του 2017 και την ύπαρξη – κατά την εκτίμησή τους την οποία δεν συμμερίζεται η κυβέρνηση – κενού της τάξεως του 0,2% ΑΕΠ ή 400 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την α’ αξιολόγηση και αυτό που γίνεται τώρα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», καθώς εκκρεμούν οι εκδόσεις αποφάσεων και εγκυκλίων. Πρόσθεσε δε, ότι αυτό αποτελεί ένα πολύ δύσκολο έργο, ωστόσο όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι θα εκδοθούν στην ώρα τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here