Κατρούγκαλος: Εγγυόμαστε την προσωπική διαφορά, στο 6,5% η εισφορά στα μπλοκάκια

 

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ( Κ. ΜΠΑΛΤΑΣ)

Την διαβεβαίωση ότι το κράτος θα εγγυάται για πάντα τη «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων μέχρι οι δεύτερες να αυξηθούν και να εξισωθούν, έδωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Ο υπουργός επανέλαβε ότι για πρώτη φορά τίθενται ενιαίοι κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και υπογράμμισε ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για τα ¨μπλοκάκια».

Ο  κ. Κατρούγκαλος είπε ακόμη ότι ο στρεβλός χαρακτήρας του συστήματος, το PSI και το μνημόνιο είναι οι τρεις λόγοι για τους οποίους απαιτούνται οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και κατήγγειλε ότι υπάρχει συστηματική παραπληροφόρηση στο θέμα των αλλαγών του ασφαλιστικού.

«Για πρώτη φορά από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχεδίασε στο μυαλό του το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους μίας ταχύτητας» διαβεβαίωσε ο υπουργός, ενώ για την προσωπική διαφορά δεσμεύθηκε: «την εγγυόμαστε για πάντα».

Το σημαντικότερο πράγμα για το Ασφαλιστικό είναι η ελπίδα και η εμπιστοσύνη, συνέχισε αναφερόμενος καταρχήν στην εθνική σύνταξη και στο γεγονός ότι θα υπάρχουν ίδιοι κανόνες για όλους.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ακόμα ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για κατηγορίες, όπως τα «μπλοκάκια» για τα οποία είπε ότι στο σχέδιο προβλέπεται οι εισφορές που θα δώσουν να είναι ίδιες με τους μισθωτούς και μεγάλο κομμάτι θα επωμιστεί ο εργοδότης: 6,5% ο εργαζόμενος και το υπόλοιπο 13,5% ο εργοδότης του.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είπε ότι θα γίνουν δεκτές όσες βελτιώσεις προταθούν και είναι δίκαιες, αλλά δεν μπορούν να ευνοηθούν κλάδοι. Αυτό είπε και στους εκπροσώπους των δικηγόρων που τον επισκέφθηκαν: «Δεν μπορώ, όταν κάνω τέτοιο άλμα με τις εισφορές των αγροτών να ευνοήσω τον δικό μου επαγγελματικό κλάδο» εξήγησε.

Ο κ. Κατρούγκαλος συμπλήρωσε στην εισαγωγική του ομιλία ότι θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με τον οποίο θα εξετάσει «πώς θα παντρευτεί το ασφαλιστικό με το φορολογικό».

Επαφές με ΕΕ

Για τις επαφές που ξεκινά στην ΕΕ για το θέμα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι αυτό γίνεται γιατί το Ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα, αλλά και ευρωπαϊκό, επικαλούμενος μάλιστα και τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να τον καλέσει κατ’ αντιπαράσταση με τον εκπρόσωπο του κουαρτέτου κ. Κοστέλο, προκειμένου να συζητήσουν δημόσια τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here