Κατρούγκαλος: Ακραίος παίκτης το ΔΝΤ στα εργασιακά, αλλά επιμένουμε

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ)

Το ΔΝΤ είναι ακραίος παίχτης στα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, αλλά η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο Reuters εν όψει της συνάντησής του με το κουαρτέτο.

Η Ελλάδα θα πει στους πιστωτές της ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προϋπόθεση, για να στηρίξει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, τόνισε.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις καταργούν το δικαίωμα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται μισθούς και εργασιακούς όρους σε συλλογική βάση, σημειώνει το Reuters.

Λίγες ώρες πριν από τις συνομιλίες με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών για την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η Αθήνα θα παλέψει να διατηρήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και χαρακτήρισε το ΔΝΤ «ακραίο παίκτη».

«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, διότι είναι η βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποδυναμώθηκαν στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης, σημειώνει το Reuters.

Αλλα θέματα που οι δανειστές έχουν θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνουν τη χαλάρωση της νομοθεσίας για τις μαζικές απολύσεις και τη δυνατότητα οι εργοδότες να προχωρούν σε ανταπεργία (lock-out) σε περίπτωση εργατικών κινητοποιήσεων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

«Αυτά είναι μέτρα που οι εργοδότες έχουν ήδη απορρίψει στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος. «Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε την επιδείνωση της κατάστασης των Ελλήνων εργαζομένων».

Το ΔΝΤ είναι ακραίος παίχτης στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, αλλά η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της, τόνισε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας πως η Αθήνα θα ζητήσει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here