Κατρακυλά η δημοτικότητα του Κάμερον μετά τα Panama Papers

Στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών ετών κατρακύλησε η δημοτικότητα του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τις αποκαλύψεις για τα υπεράκτια ταμεία που είχε ιδρύσει ο πατέρας του με έδρα τις Μπαχάμες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, μόνο το 34% δηλώνει ότι έχει θετική άποψη για τις ενέργειες του Ντέιβιντ Κάμερον. Σχεδόν έξι στους δέκα Βρετανούς (ποσοστό 58%) έχουν αρνητική άποψη για τον πρωθυπουργό.

Το 34% είναι το χαμηλότερο ποσοστό για τον κ. Κάμερον από τον Ιούλιο του 2013, σημειώνει το ινστιτούτο. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών, καταγράφει μικρότερο ποσοστό (52%) αρνητικών απόψεων.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη, αφού ξέσπασε το σκάνδαλο των λεγόμενων Panama Papers για τα εξωχώρια επενδυτικά ταμεία που διατηρούσε ο Ίαν Κάμερον, πατέρας του πρωθυπουργού, ο οποίος πέθανε το 2010.

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση την Πέμπτη, ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχτηκε τελικά ότι είχε μετοχές σε αυτά τα ταμεία μέχρι το 2010.

Μόλις το 23% των Βρετανών εμπιστεύεται τον συντηρητικό πρωθυπουργό στο θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Ακόμη χαμηλότερο είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν: μόλις 17%. Ένας στους τέσσερις (ποσοστό 25%) εμπιστεύεται τον δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν χαίρει της εμπιστοσύνης του 39% των Βρετανών πολιτών.

Σύμφωνα με το YouGov, εκτός από το σκάνδαλο των Panama Papers, η πτώση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού ενδέχεται να οφείλεται και στη διαφωνία της εκλογικής βάσης του όσον αφορά το ζήτημα της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις αντιρρήσεις πολλών ευρωσκεπτικιστών εντός του Συντηρητικού Κόμματος, ο κ. Κάμερον έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here