Κατατέθηκε το ν/σ για το προσφυγικό- Ψηφίζεται αύριο ως κατεπείγον

Κατατέθηκε στην Βουλή και εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, το οποίο θεωρείται απαραίτητο για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τα ευρωπαικώς και διεθνώς ισχύοντα, ενόψει της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. 

Ερωτηματικά ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι στο ν/σ δεν υπάρχει  αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας, ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Κάτι που αποτελεί προυπόθεση για την επαναπροώθηση-επιστροφή μεταναστών και προσφύγων σε αυτήν. Αν΄αυτού θεσπίζονται μόνο τα κριτήρια για τη διεθνή προστασία που θα εφαρμόζονται είναι αυτά που προβλέπει η Οδηγία. Βέβαια η ασάφεια αυτή δεν έχει εμποδίσει μέχρι τώρα την αθρόα επιστροφή μεταναστών από Ελλάδα σε Τουρκία(πάνω από 600 το 2016),

Το νομοσχέδιο εισάγεται με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Συζητείται Πέμπτη απόγευμα στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και την Παρασκευή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο γίνεται η πλήρης ενσωμάτωση της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/32 για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στη χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας στους αιτούντες αυτής (μέρος της οδηγίας είχε ενσωματωθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 113/2013).

Προβλέπεται ακόμη η σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και η μετονομασία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που θα υπάγεται στη συγκεκριμένη γραμματεία, σε Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ). Όσο για την υφιστάμενη γενική γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του ίδιου υπουργείου, αυτή μετονομάζεται σε γενική γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο νομοσχέδιο προωθείται, επίσης, η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, προκειμένου η διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες.

Δείτε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here