Κατατέθηκε και δεύτερη τροπολογία: Για τον αριθμό των αδειών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ-Επιμένει στις 4 ο Ν. Παππάς

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Οπως είχε προαναγγείλει από το πρωί, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς κατέθεσε στη Βουλή και δεύτερη τροπολογία, εκτός εκείνης που αναστέλλει την ισχύ του επίμαχου άρθρου 2Α του Ν. 4339/2016, σύμφωνα με την οποία για τον καθορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.

Η κατάθεση της τροπολογίας έγινε κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρώτης τροπολογίας, που επαναφέρει τις αρμοδιότητες διενέργειας διαγωνισμού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών πίσω στο ΕΣΡ, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την ανάθεσή τους στον υπουργό Επικρατείας και την ΓΓΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της δεύτερης τροπολογίας, ενισχύεται ο θεσμικός ρόλος του ΕΣΡ και προβλέπεται ότι ο καθορισμός των δημοπρατούμενων αδειών θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, η οποία θα είναι δεσμευτική για το αποφασίζον όργανο. Μέχρι τώρα απαιτείτο η αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ.

«Αποφασίζον όργανο» παραμένει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος το πρωί μιλώντας στον Σκάι  επέμεινε στον αριθμό 4 και δήλωσε ότι ο «νόμος Παππά» δεν έχει πέσει και πως το ΕΣΡ «θα εφαρμόσει αυτόν τον νόμο για την αδειοδότηση».

Επανήλθε και στον νόμο-γέφυρα για την αδειοδότηση των καναλιών, λέγοντας ότι είναι ανάγκη να ψηφιστεί εάν το ΕΣΡ δεν είναι σε θέση να διεξαγάγει σε εύλογο χρόνο τον νέο διαγωνισμό.

Η θέση της ΝΔ

Οι πρωινές δηλώσεις Παππά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ, η οποία χαρακτήρισε τον υπουργό Επικρατείας αμετανόητο «παρά τις προσπάθειες συναινετικών λύσεων από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και όλη την αντιπολίτευση». Η ΝΔ αντιδρά και στον όρο αναστολή του άρθρου 2Α και ζητά την κατάργησή του.

Οι εξελίξεις αυτές, θέτουν ξανά εν αμφιβόλω την δυνατότητα επίτευξης συναινετικής λύσης για την συγκρότηση του ΕΣΡ την ερχόμενη Δευτέρα που συνεδριάζει ξανά η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here