Καταλονία: Ψηφίζουν την Κυριακή με φόντο την ανεξαρτησία

Χαρακτήρα δημοψηφίσματος προσδίδουν στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στην Καταλονία, τα κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση. Λίγο πριν τις εκλογές του Δεκεμβρίου στην Ισπανία,   περίπου 5,5 εκατομμύρια πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, πέραν όλων των άλλων, κρίνεται σημαντικό, καθώς πολλοί το διασυνδέουν με την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ειδικά μάλιστα αν νικητής αναδειχθεί η συμμαχία κομμάτων υπό τον νυν πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης, Artur Mas, η οποία είναι υπέρμαχος της απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία.

Οι καταλανοί προσπάθησαν και το 2014 να προωθήσουν το ζήτημα της ανεξαρτησίας  με δημοψήφισμα, ελπίζοντας μάλιστα στην ώθηση που θα έδινε στην υπόθεσή τους το αντίστοιχο δημοψήφισμα στην Σκωτία.

Τελικά οι σκωτσέζοι ψήφισαν κατά της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, «πάγωσε» το καταλανικό δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τελικά το σχέδιο και διοργάνωσε ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα, το οποίο έδωσε συντριπτικό ποσοστό υπέρ της ανεξαρτησίας.

Για τους οπαδούς της απόσχισης, η Καταλονία δεν είναι απλά μια «εθνικότητα» εντός της Ισπανίας, αλλά ένα έθνος με δική του κουλτούρα και γλώσσα.

Είναι επίσης μία από τις πλουσιότερες περιοχές της χώρας και οι πολίτες διαμαρτύρονται για τους φόρους που πληρώνουν στο κεντρικό κράτος, ώστε να ενισχυθούν φτωχότερες περιοχές, ιδίως στα χρόνια της κρίσης.

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας έχουν σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο υπό τον συνδυασμό «Junts Pel Si» (Μαζί για το ναι). Το «παρών» δίνει και ο νυν πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφέστατο προβάδισμα στη συγκεκριμένη συμμαχία, η οποία μαζί με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς CUP μάλλον θα αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της τοπικής Βουλής.

Απέναντι βρίσκονται κόμματα που αναγνωρίζουν τα αιτήματα της Καταλονίας, αλλά επιθυμούν τη συνεννόηση εντός Ισπανίας: οι Ciudadanos (το κόμμα που θέλει να κάνει την έκπληξη και στις γενικές εκλογές), τα «παραδοσιακά» Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και Σοσιαλιστικό (PSOE), αλλά και ο συνδυασμός «Cat Si que es Pot» που στηρίζει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos.

Το κόμμα αυτό θέλει να αποτελέσει την εναλλακτική σε όσους μιλούν για ανεξαρτησία και το μήνυμα του Ιγκλέσιας είναι ξεκάθαρο: «Καταλανοί, μείνετε και θα διώξουμε μαζί τον Ραχόι».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here