Καταδικάζει τα κλειστά σύνορα ο ΟΗΕ – Σε δύο μήνες πάνω από 100.000 πρόσφυγες

Η Ευρώπη καλείται να βρεί μια συντονισμένη λύση. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καταδικάζει τις περιοριστικές πρακτικές  τις  οποίες ακολουθούν  έναντι των προσφυγικών  ροών χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβενία και η ΠΓΔΜ.

«Κάθε εβδομάδα που περνά, φαίνεται ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους περισσότερο στην αποτροπή της εισόδου προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους και λιγότερο στην εξεύρεση κοινών λύσεων», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Κάλεσε παράλληλα τις εν λόγω χώρες να θέσουν πλήρως ξεκάθαρα κριτήρια για το ποιοι άνθρωποι μπορούν να διέλθουν από τα σύνορά τους, ενώ σημείωσε ότι το κλείσιμο συνόρων, ως λύση, θα δημιουργούσε «χάος».

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) περισσότεροι από 110.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φτάσει από τις αρχές του έτους στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Συνολικά τουλάχιστον 102.547 έχουν περάσει από την Ελλάδα και 7.507 από την Ιταλία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε ο ΔΟΜ στη δημοσιότητα στη Γενεύη. «Φτάσαμε τον αριθμό αυτόν σε δύο μήνες», ενώ το 2015 το όριο των 100.000 ξεπεράστηκε στις αρχές του καλοκαιριού, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Ιτάγι Βιρίρι. Πέρυσι συνολικά περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο.

Πάνω από 3.700 νεκροί το 2015

«Περισσότεροι από 410 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, με τη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας να εξακολουθεί να είναι αυτή με τον μεγαλύτερο φόρο αίματος, με 321 θανάτους», σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Σε 3.700 υπολογίζονται αυτοί που χάθηκαν το 2015. Ο ΔΟΜ υπογραμμίζει επίσης ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία είναι συχνά σε «πολύ κακή κατάσταση, καθώς έχουν υποστεί βία από διακινητές στη Λιβύη» και προσθέτει ότι γυναίκες έχουν πέσει θύματα τράφικινγκ.

Οι περισσότεροι που φτάνουν στην Ευρώπη είναι πρόσφυγες

Όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η συντριπτική πλειονότητα αυτών που φτάνουν στην Ευρώπη είναι πρόσφυγες. Το 44% αυτών που εισήλθαν στην Ελλάδα φέτος είναι Σύροι, το 29% Αφγανοί, το 17% Ιρακινοί, το 4% Ιρανοί και το 3% Πακιστανοί.

Το υπόλοιπο ποσοστό αφορά ανθρώπους από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων το Μαρόκο και η Σομαλία. Οι μετανάστες που φτάνουν στις ιταλικές ακτές προέρχονται στην πλειονότητά τους από την Αφρική (Νιγηρία, Γκάμπια, Γουινέα, Σενεγάλη, Μαρόκο κλπ), σύμφωνα με την UNHCR.

Η Αρμοστεία δημοσίευσε και τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έκανε μεταξύ 400 Σύρων και Αφγανών που έφτασαν στα ελληνικά νησιά κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση αυτή, το 94% των Σύρων δηλώνει ότι έφυγε για να γλιτώσει από τη σύγκρουση και τη βία στη χώρα του. Το ίδιο απάντησε το 71% των Αφγανών που ρωτήθηκε.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here