Καταδίκη σε μαστίγωμα 135 φορές για τον διαβόητο εισαγγελέα της Τεχεράνης

Ο διαβόητος πρώην γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης Σαΐντ Μορταζαβί -ο οποίος έχει κατηγορηθεί για τον ρόλο του στην καταστολή και τις διώξεις αντιφρονούντων και την ωμή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάστηκε να μαστιγωθεί 135 φορές για υπόθεση διαφθοράς, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μορταζαβί κρίθηκε ένοχος για «διασπάθιση δημοσίου χρήματος» κατά τη διάρκεια της θητείας του το 2012 και το 2013 ως επικεφαλής του Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης, ιρανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που χορηγεί ασφάλιση σε ηλικιωμένους, ανέργους και άλλους.

Το 2010 το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε τον Μορταζαβί έναν άνθρωπο «που καταπατά κατά συρροή τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Μουσταφά Τουρκ Χαμεντανί, νομικός εκπρόσωπος των εναγόντων στην υπόθεση για τον Οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε πως η ποινή είναι εξαιρετικά επιεικής σε σχέση με τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο Μορταζαβί, σημειώνοντας πως θα προσφύγει εναντίον της απόφασης.

Ο 49χρονος Μορταζαβί διετέλεσε γενικός εισαγγελέας στην Τεχεράνη από το 2003 έως το 2009, ενώ προηγουμένως είχε οριστεί για μερικά χρόνια επικεφαλής της Φρουράς της Επανάστασης στην ιρανική πρωτεύουσα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 προκάλεσε για πρώτη φορά ευρύτατη προσοχή για τον ρόλο που διετέλεσε στο κλείσιμο δεκάδων ρεφορμιστικών εφημερίδων, ενώ διορίστηκε στο Επαναστατικό Δικαστήριο κατά την διάρκεια της προεδρίας του μεταρρυθμιστή Μοχαμάντ Χαταμί, ο οποίος ήταν ανεπιθύμητος στους κύκλους των ιρανών σκληροπυρηνικών συντηρητικών για τις προσπάθειες φιλελευθεροποίησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Ζαχρά Καζεμί, ιρανοκαναδός φωτορεπόρτερ πέθανε στην φυλακή Εβίν της Τεχεράνης το 2003, εν μέσω μέτρων καταστολής των μέσων ενημέρωσης που ασκούσαν κριτική. Η καναδική κυβέρνηση είχε τονίσει πως ο Καζεμί βασανίστηκε μέχρι θανάτου και κατηγόρησε τον Μορταζαβί για άμεση εμπλοκή του στην υπόθεση.

Κατά την διάρκεια της θητείας του Μορταζαβί στην γενική εισαγγελία, τρεις κρατούμενοι σκοτώθηκαν και πολλοί βασανίστηκαν στην φυλακή Καχριζάκ το 2009, σύμφωνα με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι τρεις είχαν φυλακιστεί για συμμετοχή τους σε επεισόδια που είχαν ξεσπάσει έπειτα από κατηγορίες απάτης στην επανεκλογή του τότε προέδρου Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες σχετικά με τους θανάτους τριών κρατουμένων στην Καχριζάκ το 2014, αλλά του επιβλήθηκε πενταετής αποκλεισμός από κάθε δημόσιο αξίωμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here