Καταδίκες για το σχέδιο Κόνδωρ των δικτατοριών της Λ. Αμερικής

Κάλλιο αργά… Δεκαπέντε απόστρατοι αξιωματικοί που κατηγορούνταν για συμμετοχή στο λεγόμενο «Σχέδιο Κόνδωρ», την κοινή επιχείρηση των δικτατοριών της Νοτίου Αμερικής (τις δεκαετίες του 1970 και 1980) για την εξόντωση αντιφρονούντων, καταδικάσθηκαν από δικαστήριο της Αργεντινής.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι και ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, 88 ετών πλέον, που είχε κυβερνήσει την περίοδο 1982-1983, επιβλήθηκε ποινή 20ετούς κάθειρξης. Όπως γράφει η εφημερίδα Pagina12, είναι η όγδοη καταδικαστική απόφαση που εισπράττει.

Σε άλλους δεκατέσσερις κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης έως 25 ετών. Δύο αθωώθηκαν. Μεταξύ των καταδικασθέντων -ένας και μοναδικός- προέρχεται από την Ουρουγουάη.

Το σχέδιο Κόνδωρ, αποτελούσε την συντονισμένη επιχείρηση για την καταδίωξη και την εξόντωση χιλιάδων ανθρώπων συμμετείχαν οι στρατιωτικές δικτατορίες της Αργεντινής, της Χιλής, της Ουρουγουάης, της Παραγουάης, της Βραζιλίας και της Βολιβίας.

«Είναι η πρώτη φορά που η Δικαιοσύνη αμερικανικής χώρας αποφαίνεται ότι το σχέδιο των δικτατοριών της Νοτίου Αμερικής ήταν μια παράνομη οργάνωση που συστάθηκε για τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών» δήλωσε ο Οράσιο Βερμπίτσκι, πρόεδρος της CELS, του Κέντρου Νομικών και Κοινωνικών Ερευνών με έδρα το Μπουένος Αϊρες.

Με βάση την επιχείρηση Κόνδωρ, οι στρατιωτικές δικτατορίες εκείνης της εποχής αντάλλαζαν έγγραφα και αιχμαλώτους, καθιερώνοντας μια στενή συνεργασία μεταξύ των μυστικών τους υπηρεσιών που τους επέτρεπε ακόμα -υπό την έμπνευση και καθοδήγηση της αμερικανικής CIA- να σχεδιάζουν και να εκτελούν από κοινού, στη μία ή την άλλη χώρα, φοβερά εγκλήματα σε βάρος στελεχών της αντιπολίτευσης.

Αν και προϋπήρχαν μορφές συνεργασίας μεταξύ των δικτατοριών της Λ. Αμερικής, η εμφάνιση της Επιχείρησης «Κόνδωρ» μπορεί να τοποθετηθεί λίγο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοτσέτ στη Χιλή που έριξε την κυβέρνηση της «Λαϊκής Ενότητας» του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Στις 14 του Ιούλη του 1974, η στρατιωτική χούντα στη Χιλή ενέκρινε το διάταγμα αρ. 521, με βάση το οποίο ενώθηκαν όλες οι μυστικές υπηρεσίες του Στρατού, της Αεροπορίας, του Ναυτικού και της πολιτικής Αστυνομίας, δημιουργώντας τη DINA. Λίγο καιρό μετά αυτή προχώρησε σε μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, με σκοπό την παρακολούθηση και την καταδίωξη των Χιλιανών πολιτικών προσφύγων.

Αυτή ήταν η βάση της οργανωμένης επιχείρησης όλων των μυστικων υπηρεσιών των δικτατοριών της Λ.Αμερικής τη δεκαετία του 1970.

Τρανταχτά εγκλήματα όπως η δολοφονία στο Μπουένος Αϊρες του Χιλιανού στρατηγού Κάρλος Πρατς και της συζύγου του στις 30/9/74 ή η άγρια απόπειρα στη Ρώμη ενάντια στον πρώην υπουργό της Χιλής και στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Μπερνάρδο Λέιτον και της συζύγου του στις 6/10/75, φέρουν τη σφραγίδα «Κόνδωρ», όπως και ο θάνατος του πρώην υπουργού της Λαϊκής Ενότητας Ορλάνδο Λετελιέρ, στην Ουάσιγκτον στις 21/9/76. Αφθονο αποδεικτικό υλικό πιστοποιούν τα παραπάνω. Οπως έχει αποδειχθεί και ο συντονισμός των μυστικών υπηρεσιών στην απαγωγή και μετέπειτα δολοφονία των Παραγουανών πολιτικών ηγετών Ζέλμαρ Μικελίνι και Εκτωρ Γουτιέρεζ Ρουίς στις 20/5/76 επίσης στο Μπουένος Αϊρες, καθώς επίσης και στο έγκλημα ενάντια στον πρώην Πρόεδρο της Βολιβίας, στρατηγό Χουάν Χοσέ Τόρες, και πάλι στο Μπουένος Αϊρες στην 1/6/76. Η Επιχείρηση «Κόνδωρ» είναι επίσης ο εκτελεστής της απαγωγής στην Αργεντινή του Παραγουανού ηγετικού κομμουνιστικού στελέχους Αντόνιο Μαϊντάνα που αργότερα λέγεται ότι μεταφέρθηκε στην πατρίδα του και από τότε αγνοείται.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here