Καταγγελίες για θανάτους 6 ανασφάλιστων νεφροπαθών στην Θεσσαλονίκη

Σοβαρές καταγγελίες έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης. Ανέφερε ότι έξι ανασφάλιστοι νεφροπαθείς έχασαν τη ζωή τους στη Θεσσαλονίκη από το 2011 και μετά, ενώ άλλοι 18 περιφέρονται μέρα παρά μέρα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση, με σοβαρό κίνδυνο για την ζωή τους. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την 23η επιστημονική εκδήλωση για τα 10 χρόνια του Ελληνικού Κολεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης (ΕΚΟΝΥ), ο κ. Καραγκιόζης ανέφερε ότι 18 ανασφάλιστοι νεφροπαθείς περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο με κίνδυνο για την υγεία τους καθώς δεν υπάρχει ο φάκελός τους σε κάθε νοσοκομείο και δεν μπαίνουν στο ίδιο μηχάνημα.

«Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει άμεσα να εκδώσει την πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση για την κάλυψη των ανασφάλιστων» πρόσθεσε ο κ. Καραγκιόζης.

Παράλληλα επισήμανε ότι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου δεν έχουν καμία ελπίδα να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καθώς θα πρέπει να περιμένουν στη λίστα μέχρι και 12 χρόνια ενώ ο μέσος όρος ζωής τους είναι επτά χρόνια.

Σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, στη λίστα αναμονής, στην Ελλάδα, για μεταμόσχευση περιμένουν 1170 νεφροπαθείς, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων νεφρών έχει μειωθεί την τελευταία 10ετία, ενώ το 2014 πραγματοποιήθηκαν μόνο 168 μεταμοσχεύσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here