Καταγγελία-σοκ Γιατρών του Κόσμου για αστυνομική βία και βασανισμό κατά ανήλικων προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου! Να παρέμβει η Δικαιοσύνη

Ενα ιδιαίτερα σοβαρό κρούσμα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας κατά ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου την περασμένη Παρασκευή, που φτάνει στα όρια του βασανισμού, καταγγέλλουν με επιστολή τους προς τον  αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα οι Γιατροί του Κόσμου.

Οι αστυνομικοί κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας τους βιαιοπράγησαν κατά ανήλικων ασυνόδευτων παιδιών και άσκησαν σε βάρος τους καψόνια και ψυχολογική βία που προσβάλει την έως τώρα καλή εικόνα υποδοχής και αλληλεγγύης που έδειξε ο ελληνικός λαός.

Οπως αναφέρεται στην καταγγελία-σοκ, ανήλικοι ανέφεραν πως δέχτηκαν απειλές για απέλαση και χτυπήματα από τους αστυνομικούς. Μεταξύ άλλων καταγγέλλεται παρέμβαση των αστυνομικών ακόμα και στη διαδικασία εξέτασης των ανηλίκων από τους γιατρούς του νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν κατόπιν διαπληκτισμού μεταξύ ασυνόδευτων ανηλίκων της Α και Β πτέρυγας μέσω πετροπολέμου, μία πέτρα χτύπησε έναν από τους αστυνομικούς βάρδιας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο εν λόγω αστυνομικός εισήλθε μαινόμενος στην πτέρυγα και γρονθοκόπησε έναν από τους ανήλικους και τον απείλησε με απέλαση στης Τουρκία εάν ανέφερε το περιστατικό. Στο άκουσμα των απειλών, ομάδα ανηλίκων αντέδρασε, με αποτέλεσμα 12 από αυτούς, πακιστανικής καταγωγής, να μεταφερθούν στο αστυνομικό τμήμα Μυτιλήνης.

Όπως αναφέρουν, κρατήθηκαν εκεί από τις 03:00 τα ξημερώματα έως τις 14:00 το μεσημέρι και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εξαναγκάστηκαν να κάθονται σε στάση «καρέκλας» χαμηλά προς το έδαφος, χωρίς όμως τα γόνατά τους να ακουμπούν σε αυτό. Όποιος κουραζόταν, δεχόταν ξύλο στα πλευρά για να επανέλθει στην προηγούμενη στάση.

Όταν επέστρεψαν στο κέντρο της Μόριας, εξετάστηκαν από γιατρό του κλιμακίου και όπως αναφέρεται ήταν σαφές ότι οι 12 ανήλικοι βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ, σωματικής/ ψυχολογικής κατάπτωσης, ενώ κάποιοι έφεραν εκδορές στους καρπούς από χειροπέδες, ή και χτυπήματα στο κεφάλι ή σε άλλα σημεία του σώματός τους.

Η γιατρός τους παρέπεμψε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου βάσει των καταγγελιών καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης στο χώρο βρίσκονταν αστυνομικοί, οι οποίοι παρενέβαιναν στη διαδικασία μη αφήνοντας να εξελιχθεί ομαλά.

Οι Γιατροί του Κόσμου απηύθυναν επιστολή στον κ. Μουζάλα, με την οποία τον ενημερώνουν για το επεισόδιο και ζητούν την απόδοση ευθυνών, καθώς τα περιστατικά που περιγράφονται αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή-καταγγελία Γιατροί Κόσμου Μόρια

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here