Καταγγελία: Ανδρας των ΜΑΤ ρίχνει δακρυγόνα σε ευθεία βολή

Μια φωτογραφία  μ’ έναν άνδρα των ΜΑΤ καλυμμένο, να ρίχνει δακρυγόνο σε ευθεία βολή, προς την πλευρά των συγκεντρωμένων αντιεξουσιαστών, στα επεισόδια μετά την πορεία για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο athens.indymedia.org.

H ρίψη δακρυγόνων σε ευθεία βολή απαγορεύεται τυπικά, καθώς θα μπορούσε να χτυπήσει στο κεφάλι κάποιων διαδηλωτή προκαλώντας του ανεπίστρεπτη βλάβη ή ακόμη και τον θάνατό του.

Το λογικό επιχείρημα ότι αυτά γίνονται εν θερμώ, σε πεδίο άγριας μάχης, με τους αστυνομικούς να δέχονται βροχή μολότοφ, δεν είναι όμως αρκετή δικαιολογία για μια πράξη κρατικού οργάνου που μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνη.

Αλλωστε, υποτίθεται ότι τα στελέχη των ΜΑΤ είναι εκπαιδευμένα να δείχνουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία σε δύσκολες καταστάσεις, καθώς ασκώντας το μονοπώλιο της κρατικής βίας, θεωρητικά δεσμεύονται από την νομιμότητα και έχουν υποχρέωση να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα έναντι όλων, Η μήπως όχι;

Η σοβαρή καταγγελία της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Αθήνας, ότι αστυνομικοί κυνήγησαν και χτύπησαν μέλος της, σπάζοντας του το γόνατο, χωρίς να έχει συμμετοχή σε κάποιο συμβάν, δείχνει ότι οι αστυνομία παραμένει υπό τον ασφυκτικό έλεγχο εκείνων των δυνάμεων που τη θεωρούν τσιφλίκι τους και προνομιακό πεδίο της κρατικής αλλά και παρακρατικής ισχύος. Η σημαντική επιρροή της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στα σώματα ασφαλείας, επιβεβαιώνει τις υπόγειες παραθεσμικές διασυνδέσεις των μηχανισμών καταστολής στη χώρα.

Η παντελής έλλειψη λογοδοσίας και η προκλητική ατιμωρησία της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας έως σήμερα, έχει αποθρασύνει τους θύλακες της ανομίας μέσα στην ίδια την αστυνομία.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία, θα πρέπει να στείλει σύντομα ένα μήνυμα στους «λεβέντες της αστυνομικής παρανομίας», πριν χάσει πλήρως τον έλεγχο των πραγμάτων. Η ανταρσία των συνδικαλιστών, που κατηγορούν την ηγεσία ότι τους δένει τα χέρια και δεν τους αφήνει να επιβάλλουν το «νόμο» λέει πολλά…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here