Κατά της λιτότητας (και του Σόιμπλε) ο Γκάμπριελ

Την άποψη πως η επιμονή σε άκαμπτους δημοσιονομικούς κανόνες στην ΕΕ, θα προκαλέσει μεγαλύτερη πολιτικη ζημία από τα οικονομικά οφέλη που επιδιωκονται με αυτήν  εξέφρασε  ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ερχόμενος σε αντιπαράθεση ουσιαστικα με την πολιτική λιτότητας που χαράζει πεισματικά  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

  • «Πρέπει κανείς μερικές φορές να θέτει το ερώτημα: Άραγε η πολιτική ζημιά που προκαλούμε αξίζει αυτό που επιδιώκουμε με την λιτότητα» ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο Γκάμπριελ στη διάρκεια εκδήλωσης στο Βερολίνο.

Σύφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακοτρείο Ειδήσεων ο αρχηγός του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τόνισε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επιτρέψει κάποια ευελιξία στο δημοσιονομικό έλλειμμα για ορισμένα κράτη μέλη με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αποψη των σοσιαλδημοκρατών είναι τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας να χρησιμοποιουνται και να μη μένουν στο «συρτάρι», ώστε να στοχεύουν στην  ανάπτυξη της οικονομίας και στην καταπολέμηση της ανεργίας που ειναι ιδιαίτερα ανησυχητική σε αρκετά κράτη της  ΕΕ -ο Σόιμπλε απεναντίας αρνείται στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας

Βέβαια όσα λέει ο Γκάμπριελ ειναι κυρίως προς «εσωτερική κατανάλωση» λόγω των εκλογών του 2017 παρά έμμεση στήριξη Ιταλιας ή Ελλάδας . Σχετιζονται βέβαια και με τις πανευρωπαϊκές φιλοδοξίες του

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here