Κατ΄ αρχάς «nein» από Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις αλλά βλέπουμε…

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ)

«Νομικά και πολιτικά το θέμα έχει ρυθμιστεί οριστικά», επανέλαβε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κλείνοντας ξανά τη συζήτηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις, που προσπάθησε να ανοίξει από την ΔΕΘ ο έλληνας πρωθυπουργός.

AdTech AdΟ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν έχει καμία πρόθεση υπό οποιαδήποτε μορφή να ξεκινήσει επίσημα διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ή κάτι παρόμοιο με την ελληνική κυβέρνηση για τις επανορθώσεις».

 

Ωστόσο, σύμφωνα  με την Ντόιτσε Βέλλε,  ο κ. Σέφερ δεν απέκλεισε ρητά ότι το θέμα αυτό πιθανώς να αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σέφερ, η πρωτοβουλία για αυτόν τον διάλογο ανήκει στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε για αυτή την ιδέα τον ομόλογο του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ αρχές του χρόνου στην Αθήνα.

Ο κ. Σέφερ επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το περιεχόμενο και τον τρόπο διεξαγωγής αυτού του διαλόγου, οι οποίες είναι «πολύ καλές και πολύ εποικοδομητικές».

Οι ελληνικές προτάσεις συζητούνται αυτό το διάστημα με εκείνα τα υπουργεία που λόγο αρμοδιότητας σχετίζονται με αυτόν τον διάλογο.

Η θέση της Αθήνας

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στη Θεσσαλονίκη ότι «η υπόθεση δεν θα μείνει στα συρτάρια. Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν είναι επικοινωνιακό αλλά ένα ανοιχτό θέμα. Είναι θέμα τιμής για την Ελλάδα και δεν αφορά μαι αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία αλλά αφορά και τον ίδιο τον Γερμανικό λαό. Αφορά συνολικά τους ευρωπαϊκούς λαούς που αντιστάθηκαν απέναντι στο ναζισμό».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι για πρώτη φορά υπήρξε ένα πόρισμα από την επιτροπή της Βουλής το οποίο βρίσκεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και πως αυτό που θέλει η ελληνική κυβέρνηση είναι να κλείσει το θέμα που παραμένει ανοιχτό για τόσα χρόνια. «Πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Παρόλα αυτά, το ζήτημα φαίνεται πως θα προχωρήσει χωρίς πολλές προσδοκίες για επανορθώσεις σε διμερές επίπεδο ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά ίσως βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όπως πρόσφατα έγραφε η Bild, στη συνθήκη που υπέγραψαν το 1960 ο τότε καγκελάριος Αντενάουερ με το τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ το αναγκαστικό δάνειο στο οποίο προχώρησε η Ελλάδα το 1942 προς χάριν των ναζί και είχε ύψος 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων ή σε σημερινές τιμές 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here