Καρφιά Κατρούγκαλου για το «πολυτελές συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Ρόδο» και «κόντρα» για την ΕΓΣΣΕ

 

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ 

Η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) λήγει στα τέλη Ιουνίου, επισημαίνει σε ανακοίνωση της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, πετώντας «καρφιά» σε βάρος των επικεφαλής της ΓΣΕΕ για το πρόσφατο, «πολυτελές συνέδριο της Ρόδου». Η «κόντρα» ανάμεσα στον κ. Γ. Κατρούγκαλο και στην διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας μόλις… άρχισε.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η άρτι εκλεγείσα, μετά το πολυτελές συνέδριο της Ρόδου, Διοίκηση της ΓΣΕΕ μέμφεται την κυβέρνηση γιατί δεν ανέλαβε πρωτοβουλία για την παράταση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ, ενόψει της υποτιθέμενης λήξης της μετενέργειας της τελευταίας την 31η Μαρτίου». Τα «καρφιά» είναι σαφή, όπως ξεκάθαρο είναι και ποιοι είναι οι αποδέκτες τους.

Οσον αφορά στο θέμα της ΕΓΣΣΕ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπενθυμίζει ότι, βάσει της ρύθμισης του άρθρου 40 του νόμου 4320/2015 της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν καταργήθηκε και ισχύει: «Οι κανονιστικοί όροι εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό».

Επομένως, καταλήγει η ανακοίνωση του υπ. Εργασίας, «οι όροι της ΕΓΣΣΕ ισχύουν για όλους τους εργαζομένους μέχρι τέλος Ιουνίου. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέχρι τότε να έχει επανέλθει πλήρως η ελευθερία συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη νέα ΕΓΣΕΕ». Στις 6 Απριλίου έχει ορισθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σκοπό αυτό, σε εκπλήρωση της σχετικής κυβερνητικής δέσμευσης.

Πώς ξεκίνησε η «κόντρα»

Η «κόντρα» ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και στον υπουργό Εργασίας ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες, όταν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας, η Διοίκηση της Ολομέλειας εξουσιοδότησε τον πλειοφηφόντα σύμβουλο Γιάννη Παναγόπουλο να προχωρήσει άμεσα σε διαπραγμάτευση με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, για την υπογραφή και παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μέχρι το τέλος του 2016, με δεδομένο το γεγονός ότι –σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ- η μετενέργειά της λήγει στα τέλη Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παναγόπουλος άσκησε έντονη κριτική σε βάρος της σημερινής κυβέρνησης αναφέροντας ότι «όπως είναι γνωστό και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η παρούσα, έχουν οχυρωθεί πίσω από το μνημόνιο, που κατήργησε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται τον κατώτατο μισθό». Ταυτόχρονα, όμως, πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, η παρούσα κυβέρνηση δεν τήρησε και την υποχρέωσή της, αντιθέτως την πήρε πίσω, για παράταση του χρόνου μετενέργειας, ώστε να μην γίνουν οι Συλλογικές Συμβάσεις των χιλιάδων εργαζομένων, ατομικές συμβάσεις εργασίας, δηλαδή να είναι έρμαιο οι εργαζόμενοι στα χέρια του κάθε εργοδότη

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here