Καρτέλ στα καλλυντικά: στο στόχαστρο Χόντος, Estee Lauder, L’ Oreal, Σαράντης, Γερολυμάτος

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού προσδιορίστηκε να ασχοληθεί τον Οκτώβριο με καταγγελία για ύπαρξη καρτέλ στην εμπορία καλλυντικών  «υψηλής ποιότητας και τιμής» τοσο σε επιπεδο χονδρικής όσο και λιανικής.

Η επιτροπή θα διερευνήσει αν οι τιμές συμφωνούνται μεταξύ των μεγάλων  εταιρειών που κυριαρχούν στην αγορά και ουσιαστικά καθορίζονται με τρόπο που αντιβαίνει στον ελεύθερο ανταγωνισμό αλλά και στο συμφέρον του καταναλωτή.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από δύο σχετικές καταγγελίες της εταιρείας  NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε. στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Η μία καταγγελια στρέφεται εναντίον των  πέντε  εταιρειών Estee Lauder Hellas,  Π. Ν. Γερολυμάτος, L’ Oreal Produits de Lux Hellas, Γρ. Σαράντης και Parfums Christian Dior Hellas) και η άλλη εναντίον των εταιριεών λιανικής εμπορίας καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής, που λειτουργούν υπό το διακριτικό σήμα «HONDOS CENTER».

Η γενική διεύθυνση έκανε αιφνιδιαστικούς ελέγχους, έλαβε καταθέσεις και απέστειλε σειρά ερωτηματολογίων και κατέληξε να αναφέρει σε εισήγησή της προς Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι

*όσον αφορά στην πρώτη καταγγελία, διαπιστώνονται συμφωνίες κατά του ανταγωνισμού  ανάμεσα σε χονδρεμπόρους καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής. Οι  συμφωνίες είχαν ως αντικείμενο τον έμμεσο καθορισμό των τιμών μεταπώλησης από μέρους των λιανοπωλητών, με τον καθορισμό ενιαίου ύψους εκπτώσεων

*όσον αφορά στη δεύτερη καταγγελία διαπιστώνεται ότι έγιναν οριζόντιες και κάθετες συμφωνίες από τις  εταιρίες συμφερόντων των αδελφών Χόντου, ώστε να καθορίζονται ενιαίες τιμές  στην αγορά των καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής.

*οι πρακτικές των εταιρειών αυτών συνιστούν σχέδιο νόθευσης του ανταγωνισμού

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here