Καρλότα Ντομίνγκος: 16χρονών, έγκυος, διαζευγμένη και μόνη…

Η 16χρονη Καρλότα Ντομίνκγος από τη Μοζαμβίκη είναι 8 μηνών  έγκυος  και διαζευγμένη.  Πριν παντρευτεί, στα 15 της χρόνια, το όνειρο της ήταν να γίνει δασκάλα.  Το σπίτι της , ένα δωμάτιο μοναχά, φτιαγμένο από λάσπη και άχυρα. Ο σύζυγός της την εγκατέλειψε μόλις αυτός έχασε τη δουλειά του και εκείνη έμεινε έγκυος. Στη συνέχεια, τα πεθερικά της, την έδιωξαν γιατί δεν μπορούσαν να την ταίζουν.

 

Η περίπτωση της Καρλότα, δεν είναι η μοναδική στην Μοζαμβίκη.  Στην χώρα των 25 εκατομμυρίων κατοίκων όλο και περισσότερα νεαρά κορίτσια στρέφονται στον γάμο για να σωθούν από την φτώχεια και την εξαθλίωση που βιώνουν στις οικογένειές τους. Η γάμοι νεαρών κοριτσιών δεν εντυπωσιάζει κανέναν. Είναι  συνηθισμένη  πρακτική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της  UNICEF, σχεδόν μία στις δύο γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 24 παντρεύεται πριν από την ηλικία των 18 ετών. Η χώρα έχει το δέκατο υψηλότερο ποσοστό παιδικών γάμων στο κόσμο. Εδώ, η νόμιμη ηλικία γάμου μπορεί να είναι τα 18 αλλά  γονείς  και κηδεμόνες λένε το  » ναι»  ακόμη κι αν το κορίτσι τους είναι 15 ή 16.

«Δεν μπορούσα να δω τι θα συνέβαινε, λέει η Καλρότα στο Al Jazeera . Οι άνθρωποι σταμάτησαν να μου μιλάνε. Έχω χάσει ακόμη και τους φίλους μου» . » Οταν γεννήσω ελπίζω να επιστρέψω στο σχολείο» προσθέτει.

                                  Τα κορίτσια εγκαταλείπουν το σχολείο

Η Καρλότα  εγκατέλειψε το σχολείο για να παντρευτεί στα 15 της κι έμεινε  έγκυος προτού κλείσει τα 16. Ο συζυγός της ( ηταν 17 ετών όταν παντρεύτηκαν) την εγκατέλειψε.

«Τώρα είμαι περίπου εννέα μηνών έγκυος, λέει. Μπορώ να περπατήσω με δυσκολία, πόσο μάλλον να πάω στη δουλειά ή να παρακολουθήσω τα μαθήματα στο σχολείο. Το τι θα συμβεί θα εξαρτηθεί από την οικογένειά μου. Με δέχτηκαν πίσω».

Πολλά κορίτσια δυστυχώς, εγκαταλείπουν  το σχολείο για να παντρευτούν ή λόγω ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

«Τουλάχιστον πέντε μαθήτριες σε κάθε τάξη εγκαταλείπουν το σχολείο για αυτούς τους λόγους. Τα κορίτσια παντρεύονται ή μένουν έγκυες σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τις δύσκολες συνθήκες του πατρικού σπιτιού. Όταν τα τρόφιμα είναι λίγα ή όταν δεν έχουν ρούχα να φορέσουν, γίνεται εύκολο για τους άνδρες να τις εξαπατήσουν και να τις εκμεταλλευθούν» λέει ο διευθυντής του σχολείου EPCDE.

Το σχολείο έχει 253 μαθητές και λιγότερο από τους μισούς είναι κορίτσια. Στις πρώτες τάξεις υπάρχουν περισσότερα κορίτσια από αγόρια. Από την έκτη τάξη . τα αγόρια είναι περισσότερα.

«Έχουμε λιγότερα κορίτσια από αγόρια, λόγω της εγκυμοσύνης και γάμων. Οι γονείς δεν μπορούν να αγοράσουν στα παιδιά τους βιβλία ή σανδάλια, και οι άνδρες επωφελούνται από αυτήν την κακή οικονομική κατάσταση. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις των κοριτσιών που εγκυμονούν, οι άνδρες με τους οποίους έκαναν σχέση είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, εξηγεί ο διευθυντής του σχολείου.

194929g-2271a6b4a025486ab4da0aee7a89b333_18

 

Οι δάσκαλοι στο σχολείο της περιοχής αισθάνονται ότι η προσπάθεια να κρατήσουν τα κορίτσια στο σχολείο, είναι μια χαμένη μάχη.

«Ζούμε σε μια ακριτική πόλη, όπου οι άνδρες με οικονομική άνεση μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Προσφέρουν σε κορίτσια από φτωχές οικογένειες δώρα και χρήματα. Αυτοί οι άνδρες μεταδίδουν ασθένειες και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Η κατάσταση είναι κρίσιμη» λέει η Cristina Sevene, δασκάλα στο δημοτικό σχολείο με τη φωνή γεμάτη θυμό.

Zubaida Cristiano is 16 years old and Yurna is 6 months old.She lives at her father in laws plot but both parents have passed away and her child’s father works in Maputo. He is 18 years old. She works in the neighbours garden or plaits other women’s hair in order to make something for herself and her baby to eat. Her child’s father might come home once a year. She is responsible to look after the plot on her own. Her parents are still alive.

Η Μοζαμβίκη, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάσταση.

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών σε 41 υπό ανάπτυξη χώρες τουλάχιστον το 30 % των κοριτσιών παντρεύονται πριν τα 18. Πρόκειται για 14,2 εκατομύρια κοπέλες το χρόνο.Αναμένεται ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία 50.000.000 κορίτσια θα παντρευθούν πριν συμπληρώσουν το 15 έτος της ηλικίας τους. Ένας μεγάλος αριθμός τους δεν είναι ούτε 12 ετών όταν παντρεύονται ενώ πολλές  φορές  η ηλικία των κοριτσιών πέφτει μέχρι τα 8 χρόνια.

194929g-6dc141c1d18446ff92af624da74b2a62_18

                                           Εκτεθειμένες και στο Aids

Αλλά το πρόβλημα δεν σταματάει εδώ. Eκτός από τους γάμους σε τόσο νεαρές ηλικίες, τα κορίτσια στην χώρα αυτή, είναι εκτεθειμένα στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα λόγω των χαμηλών ποσοστών στην εκπαίδευση και εξαιτίας της παντελούς έλλειψης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Η 24χρονη Rebecca εγκατέλειψε το σχολείο στα 15 και το έσκασε με τον φίλο της. Δυό χρόνια αργότερα κι αφού είχε ήδη αποκτήσει τον γιο της, ανακάλυψε ότι είχε μολυνθεί με HIV από τον πρώην φίλο της.

«Η μητέρα μου με εγκατέλειψε όταν ήμουν ενός έτους. Με μεγάλωσε η γιαγιά μου» λέει η Rebecca στο Al Jazeera

«Ο πρώην φίλος μου, ο οποίος είχε AIDS δεν μου μίλησε για την κατάστασή του…»

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here