Καραδοκεί ο ακροδεξιός εφιάλτης παρά την ήττα της Λεπέν στη Γαλλία

Εντονη μεν, προσωρινή δε, είναι η ανακούφιση σε Γαλλία και Ευρώπη, από την εκλογική ήττα του Ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, το οποίο δεν κατάφερε τελικά να νικήσει σε καμία από τις 13 περιφέρειες της χώρας.  Η συσπείρωση των δημοκρατικών ψηφοφόρων κατά του ακροδεξιού εφιάλτη απέτρεψε προς το παρόν ένα εκλογικό θρίαμβο της Μαρίν Λεπέν,  ωστόσο παραμένει ο προβληματισμός και η αγωνία ενόψει των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία μετά από 17 μήνες.

Εδώ και μία εβδομάδα, η Liberation είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πλησιάζει», μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών όπου το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο σε έξι περιφέρειες της Γαλλίας. «Ανακουφισμένοι, αλλά…», είναι ο σημερινός τίτλος της εφημερίδας. «Η ρεπουμπλικανική άμυνα απέτρεψε τα χειρότερα, ήρθε η ώρα να περάσουμε στην επίθεση» γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα.

Έχοντας εξασφαλίσει την πρώτη θέση σε πέντε και επτά περιφέρειες αντίστοιχα, «η Αριστερά και η Δεξιά δεν πρέπει να κάνουν το λάθος να επιστρέψουν στις δουλίτσες τους, σαν να μην έγινε τίποτε», προειδοποιεί η Le Figaro.

«Το Εθνικό Μέτωπο δεν εξαφανίσθηκε, το αντίθετο. Για τους αντιπάλους του, η υποχρέωση να αρθούν στο ύψος της εμπιστοσύνης που ανανεώθηκε απέναντί τους είναι ακόμη μεγαλύτερη» τονίζει.

«Χθες, οι Γάλλοι ανέλαβαν τις ευθύνες τους: ψήφισαν, μαζικά. Περιμένουμε από τους αιρετούς να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να συμφιλιωθούν με τον λαό» γράφει η εφημερίδα Le Parisien/Aujourd’hui en France.

«Η ανακούφιση είναι μεγάλη μεταξύ των μετριοπαθών ψηφοφόρων. Ωστόσο, δεν πρέπει, για να χρησιμοποιήσουμε την διάσημη έκφραση, να είναι «lache soulagement»» (σ.σ. προσωρινή η ανακούφιση), γράφει η La Croix, χρησιμοποιώντας την ιστορική δήλωση του σοσιαλιστή ηγέτη Λεόν Μπλουμ, την επομένη των συμφωνιών του Μονάχου. «Με άλλα λόγια απετράπη ο άμεσος κίνδυνος. Αλλά, εάν δεν θέσουμε σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον, δεν θα έχουμε κερδίσει παρά μία αναβολή» προειδοποιεί η εφημερίδα η οποία τιτλοφορεί την πρώτη της σελίδα με την αυστηρή φράση «Ήττα για όλους»

«Η Ευρώπη μπορεί προσωρινά να αναπνεύσει -όχι περισσότερο». Με αυτόν τον τίτλο η γερμανική εφημερίδα Die Welt σχολιάζει το «φρένο» στην ανοδική πορεία της Μαρίν Λεπέν, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία. Η εφημερίδα σημειώνει ότι μπορεί το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν να μην κέρδισε καμία από τις περιφέρειες-διακηρυγμένους στόχους, ωστόσο εάν η Γαλλία δεν πραγματοποιήσει στροφή και η Λεπέν δεν απογοητεύσει τους ψηφοφόρους της, «τότε η Ευρώπη έχει χαθεί».

H εφημερίδα The Guardian σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι το Εθνικό Μέτωπο περιορίστηκε, «η πορεία του είναι ανοδική». Η εφημερίδα τονίζει ότι το μάθημα των εκλογών είναι ξεκάθαρο: Το εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό, αντι-ευρωπαϊκό κόμμα ήρθε για να μείνει.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι τα ποσοστά της Λεπέν δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του FN δεν μπορούν να ενταχθούν σε συγκεκριμένο στερεότυπο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here