«Καμπανάκι» για τον δήμαρχο Ωραιόκαστρου από τον ΓΓ Διαφάνειας: Μπορεί να υπάρξουν και ποινικές ευθύνες

Την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου προκάλεσε η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου Ωραιοκάστρου, ο οποίος έχει καταγραφεί σε βίντεο να προτρέπει τους πολίτες να αντιδράσουν στην απόφαση ένταξης προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία. 

Ο κ.Παπαιωάννου εκφράζει την έντονη ανησυχία του και παραπέμπει στις νομοθετικές διατάξεις που τιμωρούν τέτοιες ενέργειες όταν προέρχονται από δημόσιους λειτουργούς.

Υπενθυμίζει «την αυξημένη κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 927/1979, όπως ισχύει».

Ο επίμαχος διάλογος του δημάρχου Ωραιόκαστρου Αστέριου Γαβότση με πολίτη, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί σε βίντεο είναι ο εξής:

«Μου είπε ο κ. Τόσκας ότι φασιστικοποιώ την τοπική κοινωνία. Με είπαν ρατσιστή, με είπαν ξενοφοβικό. Δεν είμαι τίποτα από όλα αυτά, ξέρετε πολύ καλά ποιος είμαι. Τέτοιες τάσεις ούτε είχα, ούτε θα αποκτήσω όσο μεγαλώνω. Είμαι ο πιο δημοκρατικός. Μακριά από μένα αυτές οι ταμπέλες», ακούγεται να λέει ο κ. Γαβότσης πριν γίνει ο εξής διάλογος:

Δήμαρχος: Προσέξτε όμως, μιλάμε για έναν ιδιωτικό χώρο που σαν διοίκηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε. Μπορείτε να παρέμβετε εσείς…

Πολίτης: Πώς; Νόμιμα; Με ποιον τρόπο;

Δήμαρχος: Νόμιμα δεν υπάρχει.

Πολίτης: Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια;

Δήμαρχος: Μπράβο, αυτό το είπες εσύ. Δεν το είπα εγώ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here