Καλιφόρνια ΗΠΑ: Επιτρέπει υπό όρους την ιατρικά υποβοηθούμενη ευθανασία

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, της πολυπληθέστερης Πολιτείας των ΗΠΑ, Τζέρι Μπράουν (Δημοκρατικός), υπέγραψε τελικά τον νόμο που δίνει σε ασθενείς με πνευματική διάυγεια, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας επώδυνης ασθένειας να έχουν την επιλογή να θέσουν τέλος στη ζωή τους με ιατρική συνδρομή.

Η Καλιφόρνια έγινε η πέμπτη πολιτεία των ΗΠΑ μετά το Ορεγκον, την Ουάσιγκτον, την Μοντάνα και το Βερμόντ, στις οποίες επιτρέπεται υπό αυστηρούς όρους η ιατρικά υποβοηθούμενη ευθανασία.

Ο αμφιλεγόμενος  αυτός νόμος -που είχε αρχικά προταθεί με αφορμή την υπόθεση της 29χρονης Μπρίταντ Μέιναρντ αλλά δεν είχε περάσει τότε. Η 29χρονη που έπασχε από ανίατη μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο και υπέφερε από αφόρητους πόνους αναγκάσθηκε να μετακομίσει στο Ορεγκον για να φτάσει στο τέλος του δικού της δρόμου.

Οπως δήλωσε ο κυβερνήτης που είναι καθολικός με παιδεία σε σχολεία ιησουιτών, ζήτησε πρώτα τη γνώμη των προσωπικών του γιατρών κι ενός επισκόπου.

«Στο τέλος, χρειάστηκε να φτάσω στο σημείο να σκεφτώ τι θα ήθελα εγώ ο ίδιος αν βρισκόμουμ μπροστά στο θάνατο. Δεν ξέρω τι θα έκανα, εάν βυθιζόμουν σε παρατεταμένους και βασανιστικούς πόνους αλλά είμαι βέβαιος ότι θα ανακουφιζόμουν, εάν γνώριζα ότι υπάρχει αυτός ο νόμος που μου δίνει μια εναλλακτική λύση», τόνισε.
Σύμφωνα με τον νόμο που υπέγραψε  μπορεί να γίνει ευθανασία εφόσον βεβαιωθεί από δυο γιατρούς η κατάσταση του ασθενούς και ο χρόνος ζωής που του απομένει και διαπιστωθεί η πνευματική του διαύγεια.

«Δεν θα μπορούσα να στερήσω αυτήν τη δυνατότητα από οποιονδήποτε άλλον» εξήγησε, ο κυβερνήτης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here