Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος μεγαλοστελεχών της ΑΤΕ για «θαλασσοδάνειο” σε επιχειρηματία. Η ζημιά ανέρχεται σε 52 εκατ.ευρώ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Οι πρώτες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για το σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας ασκήθηκαν σήμερα Παρασκευή από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Την ίδια ώρα οι έρευνα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να εντοπιστούν και άλλα «θαλασσοδάνεια” που χορηγήθηκαν από την Τράπεζα, με εξαιρετικά επισφαλείς όρους που ζημίωσαν την ΑΤΕ με εκατομμύρια ευρώ. Είναι βέβαιο ότι ο χορός των διώξεων μόλις άνοιξε, καθώς οι φάκελοι με σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις είναι πολλοί. Ενδεικτική του εύρους της υπόθεσης είναι η πρόσφατη αναφορά του πρώην υπουργού κατά της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος είχε κάνει λόγο είχε για δάνεια της ΑΤΕ  που φτάνουν τα 5,5 δις ευρώ και αφορούν από μεγαλοεπιχειρηματίες μέχρι ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Στο στόχαστρο των εισαγγελέων, αντιμέτωπα με κακουργηματικές διώξεις βρίσκονται 27 μεγαλοστελέχη της ΑΤΕ ανάμεσα στους οποίους και οι πρώην διοικητές της Τράπεζας  Δημ. Μηλιάκος και Θεοδ. Πανταλάκης  για δάνεια συνολικού ύψους  περίπου 59 εκ. ευρώ που χορήγησαν στις εταιρείες «Χαράλαμπος Μίχας ΑΕΒΕ Κρεάτων», «Εκκοκκιστήρια Λιβαδειάς Μίχας ΑΕΒΕ» από την περιοχή της Λειβαδιάς.  

Κατηγορούμενοι για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, άμεση συνέργεια στην απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος,  είναι οι τότε διοικητές της ΑΤΕ, τα μέλη των αρμόδιων επιτροπών που ενέκριναν τα δάνεια, ο επιχειρηματίας Χαρ. Μίχας και τα μέλη των ΔΣ των δύο εταιρειών.

Η έρευνα ξεκίνησε με παραγγελία της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου με αφορμή δημοσίευμα του Τύπου στο οποίο γινόταν λίγος για «σκανδαλώδη» δανειοδότηση.  Στο πλαίσιο της έρευνας  που διενεργήθηκε  από τις εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αγγελική Τριανταφύλλου , συντάχθηκε πόρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση το οποίο προέκυψε ότι η συνολική ζημιά που υπέστη η ΑΤΕ μόνο από τη συγκεκριμένη δανειοδότηση ανέρχεται σε 52 εκατ. ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα,  το χρονικό διάστημα από 2007 ως και 2011, η ΑΤΕ ενέκρινε, με επισφαλείς όρους τα δάνεια τα οποία δεν αποπληρώνονται,   αν και γνώριζαν οι τότε διοικούντες την τράπεζα και τα μέλη των αρμοδίων επιτροπών , εκ των προτέρων τη δεινή οικονομική κατάσταση των δύο εταιρειών, ζημιώνοντας την τράπεζα, με ποσό περίπου 52 εκ. ευρώ. 

Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρει το πόρισμα της ΤτΕ για τις συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις: «Η ΑΤΕ στη διετία 3/2008 – 3/2010 διεύρυνε σε σημαντικό βαθμό τους πιστοδοτικούς κινδύνους με την εταιρεία, παρά τα σοβαρά αρνητικά στοιχεία, που είχε στη διάθεσή της, η ύπαρξη των οποίων καθιστούσε επιβεβλημένη την ουσιαστική, τουλάχιστον τεκμηρίωση των εγκριτικών αποφάσεων. Εξίσου επιβεβλημένη ήταν και η λήψη δραστικότερων μέτρων, κατόπιν της μεταφοράς των εργασιών στη νέα εταιρεία του φορέα».

Το υπόλοιπο του οφειλόμενου κεφαλαίου του δανείου της εταιρείας, το οποίο συνιστά το εγκληματικό προϊόν (ζημία της ΑΤΕ), ανερχόταν, σύμφωνα με στοιχεία της 30/4/2015 της υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ, σε 35.751.836,59, με την αξία των διασφαλίσεων να είναι 4.129.837,94 ευρώ.

Για τα «Εκκοκκιστήρια Λιβαδειάς Μίχας ΑΕΒΕ» αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «συνολικά η ΑΤΕ ακολούθησε από τα τέλη του 2007 επεκτατική πιστοδοτική πολιτική συμμετέχοντας στους κινδύνους, που ανέλαβε ο φορέας, χωρίς να ενισχύσει αποτελεσματικά τις δικλείδες ελέγχου. Η απουσία ουσιαστικής παρακολούθησης των εξελίξεων, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες του Καταστήματος συνεργασίας, δεν επέτρεψαν την έγκαιρη αποκάλυψη της συναλλακτικής τακτικής του φορέα, που εν τέλει οδήγησε στην απώλεια των όποιων διασφαλιστικών περιθωρίων».

Το υπόλοιπο του οφειλόμενου κεφαλαίου του δανείου της εταιρείας, το οποίο συνιστά το εγκληματικό προϊόν, ανερχόταν, σύμφωνα με στοιχεία της 30/4/2015, σε 16.536.085,15 ευρώ, με την αξία των διασφαλίσεων να είναι 275.721,46 ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here