Κακουργηματικές διώξεις κατά μελών φορολογικής αρχής και κοσμηματοπώλη

Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος γνωστού κοσμηματοπώλη αλλά και μελών φορολογικής αρχής άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς για υπόθεση που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο κατά 2 εκατ.ευρώ από μη πληρωμή ΦΠΑ. Ο πρόεδρος και δύο μέλη της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων διώκονται για απιστία από την οποία προέκυψε βλάβη σε βάρος του δημοσίου, ενώ ο εκπρόσωπος των δύο επιχειρήσεων κοσμημάτων και ρολογιών για ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα.

Το έναυσμα για την εισαγγελική έρευνα -έγινε από τους εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Γιάννη Σέβη-έδωσε καταγγελία σύμφωνα με την οποία μέλη φορολογικής αρχής διέγραψαν αναιτιολόγητα πρόστιμο περίπου 2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλλει ο ΣΔΟΕ στον επιχειρηματία για την πώληση πανάκριβων ρολογιών με εικονικά τιμολόγια και χωρίς να καταβάλει ΦΠΑ για τις συγκεκριμένες πωλήσεις.

Με βάση τις εκθέσεις που συνέταξε το ΣΔΟΕ το οποίο διενήργησε ελέγχους στις δύο επιχειρήσεις του κοσμηματοπώλη διαπιστώθηκε ότι :
*Πουλούσαν ρολόγια για τα οποία εμφάνιζαν ως αγοραστές πρόσωπα του εξωτερικού, ώστε να μην πληρωνουν ΦΠΑ.δικαίωμα που χορηγεί ο νόμος.
*Εβαζαν στις αποδείξεις πώλησης, πλαστές σφραγίδες γερμανικής τελωνειακής αρχής προκειμένου να φαίνεται ότι τα ρολόγια εξήχθησαν στο εξωτερικό.

Τη μέθοδο «μηδενισμού” του ΦΠΑ επιβεβαίωσε και ο δεύτερος έλεγχος που έγινε στην εταιρεία και η ΔΟΥ επέβαλε πρόστιμα.

Ο επιχειρηματίας  στη συνέχεια άσκησε προσφυγή και η Επιτροπή παρά την αρνητική εισήγηση, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτές τις προσφυγές και να ακυρώσει τα πρόστιμα, εντελώς αναιτιολόγητα. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές «από τις πλήρως αιτιολογημένες και εμπεριστατωμένες εκθέσεις ελέγχου και επανελέγχου των ελεγκτών-υπαλλήλων του ΣΔΟΕ προέκυπταν με βεβαιότητα και πέραν πάσης αμφιβολίας όλα όσα καταλογίζονται στις δυο επιχειρησεις κοσμηματων”.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Βασιλική Μπράτη ενώπιον της οποίας θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here