Και που λες ευτυχία….στην Αθήνα δε βρήκαμε..

Αθήνα. Ομορφη πόλη  με σκυθρωπούς κατοίκους. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις απαντήσεις των Αθηναίων στο ερώτημα εάν και πόσο είναι ευχαριστημένοι από τον τόπο διαμονής τους. Οι Αθηναίοι λοιπόν δεν είναι ευχαριστημένοι στην πόλη τους. Πως θα μπορούσαν άλλωστε;

Παρά το γεγονός οτι οι Αθηναίοι φέτος,  εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από ότι το 2012, η πρωτεύουσα παραμένει στη λίστα με τις λιγότερο χαρούμενες πόλεις. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνει ευχαριστημένο από τη ζωή του στην Αθήνα, έχει αυξηθεί κατά 15 ολόκληρες μονάδες και είναι στο 65%, ενώ η γενικότερη αισιοδοξία έχει αυξηθεί επίσης κατά 15 μονάδες και είναι  στο 60%. Η ικανοποίηση για την εύρεση δουλειάς, την κατάσταση στους δρόμους και τις πλατείες και η εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή έχουν αυξηθεί επίσης, αν και κανένας από τους τρεις δείκτες δεν ξεπερνά το 45%.

Χωρίς έκπληξη, οι πόλεις που σε κάνουν ..ευτυχισμένο, είναι αυτές της βόρειας Ευρώπης. Ψηλά στη λίστα των πιο «ευτυχισμένων » πόλεων  βρίσκονται το Οσλο και η Ζυρίχη.

Μεταπτυχιακά-στη-Νορβηγία-Oslo

 

Με αυτή τη σειρά, καταγράφονται στο Ευρωβαρόμετρο,  οι πόλεις στις οποίες οι κάτοικοι  είναι περισσότερο ευχαριστημένοι με τον τόπο τους.

ζυριχη

Όσλο: 99% Ζυρίχη: 99% Άαλμποργκ: 98% Βίλνιους: 98% Μπέλφαστ: 98% Αμβούργο: 97% Ροστόκ: 97% Κοπεγχάγη: 97% Λιπζιγκ: 97%: Μόναχο 97% Μάλαγα: 97% Μπράγκα: 97% Στοκχόλμη: 97% Κάρντιφ: 97%

Η συντριπτική πλειοψηφία των πιο ευτυχισμένων πόλεων της Ευρώπης, βρίσκονται βόρεια.  Η διαχωριστική γραμμή , ανάμεσα σε βόρειες και νότιες πόλεις δεν συνδέεται τόσο  με  το οικονομικό επίπεδο. Αν ήταν έτσι το Λονδίνο και το Βερολίνο θα ήταν ψηλότερα από το Μπέλφαστ και το Βίλνιους. Πράγμα που δεν είναι.

baltic20

Η Ζυρίχη είναι η δεύτερη πιο «ευτυχισμένη» πόλη της Ευρώπης.  Το Μπέλφαστ απολαμβάνει ηρεμία εδώ και δεκαετίες και φαίνεται ότι έχει αφήσει πίσω το ταραγμένο παρελθόν, ενώ οι κάτοικοι του Βίλνιους, αν και φτωχότεροι από πολλούς άλλους Ευρωπαίους, βλέπουν την οικονομία τους να αναπτύσσεται ταχύτατα και δείχνουν χαρούμενοι.

Το μέγεθος της πόλης πάντως φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο. Όλες οι πόλεις της λίστας είναι μεταξύ 206.000 κατοίκων (Άαλμποργκ) και 648.000 (Όσλο).

Φαίνεται λοιπόν ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο ευχαριστημένοι σε μια μεσαίου μεγέθους πόλη, αρκετά μεγάλη για να έχει ζωντάνια και επιλογές, αλλά και μικρή ώστε να ενισχύεται το αίσθημα της κοινότητας και να μπορείς να μετακινείσαι εύκολα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Βίλνιους, η πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Για να δούμε τις λιγότερο «χαρούμενες» πόλεις: Οι κάτοικοι των παρακάτω πόλεων δηλώνουν ότι είναι λιγότερο ευχαριστημένοι με τον τόπο διαμονής τους.

Κωνσταντινούπολη: 35%, Αθήνα (δήμος Αθηναίων): 33% Παλέρμο: 32% Αθήνα (μητροπολιτική περιοχή): 29% Νάπολι: 25% Μίσκολτς: 20% Μαρσέιγ: 20% Ρώμη: 19% Προφανώς και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες πόλεις από την λίστα βρίσκονται στο νότο και συγκεκριμένα γύρω από τη Μεσόγειο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here