Και οι Γερμανοί κοιμούνται πλέον με τα λεφτά στο στρώμα από τον φόβο άτυπου «κουρέματος»!

Φυγή καταθέσεων δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα της κρίσης και του κινδύνου Bail in. Είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης αλλά για άλλο λόγο. Εκεί φοβούνται το άτυπο κούρεμα καταθέσεων από τα αρνητικά επιτόκια των γερμανικών τραπεζών, που υποχρεώνουν πλέον τους καταθέτες να πληρώνουν ουσιαστικά φύλακτρα στις γερμανικές τράπεζες!

Ο σοβαρός αυτός φόβος έχει οδηγήσει πολλούς Γερμανούς πολίτες στην απόφαση να σηκώσουν τα χρήματα τους από τις γερμανικές τράπεζες και να τα κρύβουν σε στρώματα, γλάστρες και χρηματοκιβώτια, όπως ακριβώς έκαναν πολλοί Ελληνες μέχρι τώρα.

Κι ενώ στη χώρα μας γίνεται προσπάθεια επιστροφής των χρημάτων αυτών πίσω στις τράπεζες, μέσω της εμπέδωσης κλίματος ασφάλειας και άρσης των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων, στη Γερμανία αυξάνεται η πώληση χρηματοκιβωτίων.

Μάλιστα όπως αναφέρεται, σε κάποιες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας μάλιστα, για να αγοράσει πλέον κανείς χρηματοκιβώτιο, πρέπει να μπει σε… λίστα αναμονής. Η εταιρεία «Burg-Waechter KG», η μεγαλύτερη κατασκευάστρια χρηματοκιβωτίων στη Γερμανία, είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 25% τους πρώτους έξι μήνες του 2016 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι επίσης γερμανικές «Format Tresorbau GmbH» και «Hartmann Tresore AG» είδαν επίσης τις πωλήσεις τους να αυξάνονται σε διψήφιο ποσοστό το τελευταίο διάστημα.

«Δεν κερδίζεις τίποτα κρατώντας τα χρήματά σου στην τράπεζα. Οι καταθέσεις πλέον δεν τοκίζονται. Καλύτερα στο σπίτι» λένε όλο και περισσότεροι Γερμανοί.

Τα αρνητικά επιτόκια

Αυτό που φοβούμται οι Γερμανοί είναι πως τα αρνητικά επιτόκια παγιωθούν, αυτό θα σημαίνει πρακτικά ότι οι καταθέτες θα αρχίσουν να πληρώνουν τις τράπεζες για να φυλάνε σε αυτές τα χρήματά τους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της «Reiffeisenbank Gmund» στη Βαυαρία, η οποία ξεκινάει από αύριο, Πέμπτη, να χρεώνει με 0,4% όλες τις καταθέσεις από 100.000 ευρώ και πάνω. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έπειτα από έναν χρόνο τα 100.000 ευρώ που έχει κάποιος σήμερα στη συγκεκριμένη τράπεζα αυτομάτως θα έχουν γίνει… 99.600.

«Τη στιγμή που η τράπεζα θα μου πει ότι πρέπει να πληρώσω για τις καταθέσεις μου, εγώ θα πάρω τα χρήματά μου και θα τα βάλω κάτω από το μαξιλάρι ή μέσα σε ένα χρηματοκιβώτιο», δηλώνει στη «Wall Street Journal» η Ντάγκμαρ Μέτζγκερ, 53χρονη επιχειρηματίας από το Μόναχο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here