Καινοτόμα εφαρμογή από ΑΠΘ για παρακολούθηση υπερκινητικών παιδιών

Καινοτόμα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γονείς ως εργαλείο για την παρακολούθηση συμπεριφορών υπερκινητικών παιδιών, δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο της Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Διαδικτυακή εφαρμογή για παρακολούθηση του Συνδρόμου Υπερκινητικότητας και Διάσπασης Προσοχής/Web HealthApplication for ADHD Monitoring – WHAAM) που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2015.

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου θα παρουσιαστούν αύριο, Τετάρτη  και ώρες 11:00 με 14.00, σε ειδική Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

Στο ερευνητικό έργο συμμετέχει το Εργαστήριο της Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, με την υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών, και με επιστημονικά υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Πληροφορικής και Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Παναγιώτη Μπαμίδη.

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής και εφαρμογής για φορητές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα, ως εργαλείο για την παρακολούθηση συμπεριφορών υπερκινητικών ατόμων. Το εργαλείο συμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση και την αξιολόγηση της πορείας της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αλλά και στην αξιολόγηση της όποιας θεραπευτικής προσέγγισης. Η χρήση της εφαρμογής προϋποθέτει τη συνεργασία ενός δικτύου επαγγελματιών υγείας, δασκάλων και γονέων για την παρακολούθηση των παιδιών με σύνδρομο ΔΕΠΥ.

Πως λειτουργεί η εφαρμογή για κινητές συσκευές αναπτύχθηκε από το ΑΠΘ

Η εφαρμογή WHAAM  βασίζεται στη δημιουργία ενός δικτύου γύρω απο το παιδί ή τον έφηβο που πάσχει απο ΔΕΠΥ, που δημιουργείται απο τον γονέα, με τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός ειδικού ιατρού, και με δυνατότητα συμμετοχής δασκάλων και εκπαιδευτικών. Το δίκτυο έχει στόχο την παρακολούθηση των συμπεριφορών του παιδιού σε διαφορετικό πλαίσιο, π.χ. στο σπίτι, στο σχολείο. Αυτό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χώρο και χρόνο, με τη χρήση της mobile εφαρμογής που είναι διαθέσιμη στα Android/IoS stores. Η εφαρμογή υποστηρίζει τη μεθοδολογία ABC όπου καταγράφεται το τί προηγήθηκε της συμπεριφοράς αυτής, και τί ακολούθησε. Ο ειδικός αξιολογώντας την παρατήρηση, μπορεί να προτείνει ένα πλάνο παρέμβασης για το παιδί/έφηβο, και η εφαρμογή WHAAM υποστηρίζει τις στρατηγικές παρέμβασης, μέσω της καταγραφής παρατηρήσεων. Τέλος, η χρήση της εφαρμογής κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων, που ολοκληρώνεται με την έκδοση αναφορών με αριθμητικά και στατιστικά δεδομένα, βοηθά τον ειδικό να αξιολογήσει την επιτυχία ή καταλληλότητα των παρεμβάσεων.

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα είναι ψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια αναπτυξιακά ακατάλληλη, διάχυτη, σε διάφορες καταστάσεις, όπως το σπίτι και το σχολείο, και επίμονη έλλειψη προσοχής, υπερκινητικότητα, και/ή παρορμητικότητα, με έναρξη την παιδική ηλικία.

Σχετίζεται με σημαντική έκπτωση στην κοινωνική, σχολική και/ή επαγγελματική λειτουργία. Είναι 4 φορές πιο συχνή στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια και επηρεάζει έως και το 5% του σχολικού πληθυσμού.

Οι επιστήμονες και οι ειδικοί ιατροί δε γνωρίζουν τι προκαλεί τη ΔΕΠΥ. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η διαταραχή μεταδίδεται γενετικά και προκαλείται από μία χημική ανεπάρκεια σε ορισμένους νευροδιαβιβαστές (χημικές ουσίες που ρυθμίζουν την αποτελεσματικότητα με την οποία ο εγκέφαλος ελέγχει τη συμπεριφορά).

Το πρόγραμμα της Ημερίδας απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες υγείας, γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ ή ενήλικες με ΔΕΠΥ, και περιλαμβάνει παρουσίαση των στόχων του προγράμματος WHAAM αλλά και επίδειξη της εφαρμογής WHAAM. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Τα πανεπιστήμια και οι φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμαWHAAM, μέσω της χρηματοδότησης του Lifelong Learning, είναι το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ, το Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας – Ινστιτούτο Τεχνολογιών Διδακτικής της Ιταλίας, η Παιδαγωγική Σχολή Του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου της Πορτογαλίας, το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Trinity College του Δουβλίνου της Ιρλανδίας και η ΜΚΟ ADDISS (National Attention Deficit Disorder Information and Support Service) της Αγγλίας με σημαντική δράση στην υποστήριξη των οικογενειών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here