Καθαίρεση 28 δημάρχων στη Τουρκία-Κρατείται η δήμαρχος του Τσίζρε Λεϊλά Ιμρέτ

 

Το καθεστώς Ερντογάν καθαίρεσε με διάταγμα 28 εκλεγμένους δημάρχους κυρίως σε κουρδικές περιοχές της Ν.Α Τουρκίας, κατηγορώντας τους για σχέσεις είτε με το PKK(24) είτε με τον Γκιουλέν(4 δήμαρχοι). Ανάμεσα τους και η 27χρονη Κουρδικής καταγωγής δήμαρχος του Τσίζρε Λεϊλά Ιμρέτ, η οποία είχε στοχοποιηθεί από μία δήλωση στο Vice News, τον Σεπτέμβριο του 2015. «Ό,τι κι αν συμβεί, είτε ειρήνη είτε πόλεμος, θα ξεκινήσει από την Τζίζρε» είχε δηλώσει η μόλις 27 ετών τότε νεαρή δήμαρχος της Τζιζρέ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κουρδικά μέσα ενημέρωσης, η Λεϊλά Ιμρέτ, συνελήφθη και κρατείται μετά από επιδρομή στο σπίτι της. Το Κουρδικό κόμμα της Ελευθερίας των Λαών(HDP), κατήγγειλε τις καθαιρέσεις τις οποίες χαρακτήρισε ως πραξικόπημα ενάντια στη λαική βούληση.

Η Λεϊλά Ιμρέτ γεννήθηκε το 1987. Έχασε τον πατέρα της σε σύγκρουση των ανταρτών του ΡΚΚ με τον τουρκικό στρατό το 1992, όταν εκείνη ήταν μόλις πέντε ετών. Η οικογένειά της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Τζίζρε και να εγκατασταθεί αρχικά στη Μερσίνα, δημοφιλή προορισμό των Κούρδων της εσωτερικής μετανάστευσης.

Το 1996 πήγε σε συγγενείς της στη Γερμανία, σπούδασε παιδαγωγικά, για να επιστρέψει στη γενέτειρά της το 2013. Το 2014 εξελέγη πανηγυρικά δήμαρχος, μαζί με τον Καντίρ Κουνούρ και έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης στην κουρδική, αλλά και στην τουρκική κοινωνία.

Στο πλαίσιο του τουρκικού πογκρόμ κατά των πραξικοπηματιών, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να πάψει όλους τους δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, οι δήμαρχοι παύτηκαν από τα καθήκοντά τους επειδή χρηματοδοτούσαν την τρομοκρατία. Με αυτό το σκεπτικό παρακάμφθηκε η εκλογή τους μέσα από την εκλογική διαδικασία.

«Εάν δήμαρχοι και μέλη των δημοτικών συμβουλίων χρηματοδοτούν την τρομοκρατία μεταφέροντας χρήματα που προορίζονται για τους πολίτες σε τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς επίσης επιτρέπουν τη χρήση οχημάτων και εξοπλισμού για τρομοκρατικές επιθέσεις, τότε χάνουν τη δημοκρατική νομιμότητά τους», τόνισε ο Μποζντάγ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here