Καγκελάριος Αυστρίας: Αδύνατη η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ- Να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις

 

«Διπλωματική φαντασία» χαρακτήρισε ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα «απέχει πολύ» από το δημοκρατικό κεκτημένο. Οπως σημείωσε, θα ζητήσει να μπει στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής το Σεπτέμβριο το ζήτημα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Μια τέτοια εξέλιξη, εάν συμβεί, θα έχει σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό, όπου η αμφιλεγόμενη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για επανεισδοχή, βρίσκεται στον αέρα, με τους Τούρκους να εκβιάζουν και να απαιτούν κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες, προκειμένου να συνεχίσουν να την εφαρμόζουν.

Σε συνέντευξή του στο αυστρικό ORF, ο καγκελάριος Κερν (Σοσιαλδημοκράτης) ανέφερε πως «αυτήν την στιγμή, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι νεκρές, δεν καταγράφεται πρακτικά καμία ουσιαστική πρόοδος».

Το ενδεχόμενο τουρκικής ένταξης «κινείται για τα επόμενα χρόνια, αν όχι για τις επόμενες δεκαετίες, στη σφαίρα του αδύνατου» είπε χαρακτηριστικά.

«Γνωρίζουμε ότι τα δημοκρατικά κεκτημένα στην Τουρκία απέχουν πολύ από το να αιτιολογούν ένταξη» είπε, προσθέτοντας πως το ίδιο συμβαίνει και με την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Η ΕΕ, είπε, πρέπει να διαμορφώσει τη σχέση της με την Τουρκία σε άλλη βάση από εκείνη της ένταξης: «Χρειάζεται ένα εναλλακτικό πλαίσιο» είπε, τονίζοντας πως η Άγκυρα «παραμένει σημαντικός εταίρος σε ζητήματα πολιτικής ασφάλειας, όπως στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής ISIS».

Οι πολιτικοί της ΕΕ, υποστήριξε, «δεν χρειάζεται να φοβούνται την οργή της Τουρκία, δεν είμαστε επαίτες απέναντι στην Άγκυρα», σημειώνοντας πως στο οικονομικό πεδίο «το πάνω χέρι χέρι το έχει η ΕΕ».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here