Κάποτε από την Αθήνα βλέπαμε τα σπίτια στην Αίγινα – 280 μ. το χρόνο μειώνεται η ορατότητα

Πριν από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο οι Αθηναίοι έβλεπαν 20 χιλιόμετρα μακριά, αλλά όπως δείχνει μια νέα έρευνα, η ορατότητα στο λεκανοπέδιο μειώνεται κατά περίπου 3 χιλιόμετρα την δεκαετία ή κατά μέσο όρο 280 μέτρα το χρόνο.

Ερευνητές  του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξέτασαν την ορατότητα σε βάθος χρόνου (1931-2013) και διαπίστωσαν ότι μέχρι και το 1940 στην Αττική μπορούσες να βλέπεις το ένα τρίτο του έτους σε απόσταση 20 χιλιομέτρων -τις υπόλοιπες μέρες η ορατότητα μειωνόταν λογω καιρικών συνθηκών. Σήμερα αυτή η εξαιρετική ορατότητα μπορεί να σημειώνεται μόνον 6 μέρες το χρόνο.

Η δραματική μείωση σημειώθηκε στη δεκαετία του 1950 με την έντονη αστικοποίηση και τις οικοδομές και την αύξηση των οχημάτων στην Αττική.  Αυτή η μεταπολεμική αύξηση ρύπων παρατηρήθηκε σε όλη την Ευρώπη. Μεταξύ 1950 και 1980 τριπλασιάστηκαν οι ρύποι σε ολη την Ευρώπη  Μεγάλο ποσοστό των ρύπων στην Αττική οφείλονται σε μεταφορά ρύπων από άλλες πηγές στην Ευρώπη, καθώς μείωση ορατότητας δεν παρατηρείται έκτοτε μόνον στην Αττική αλλά και σε μη αστικές περιοχές της Ελλάδας απο το 1960 και μετά.

Η λήψη αντιρρυπαντικών μέτρων στην Ευρώπη κατά τη δεκαετία του 1980 οδήγησε σε μείωση των εκπομπών και κατά συνέπεια σε σταθεροποίηση έως και οριακή βελτίωση της ορατότητας  σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, αλλά και στην Ελλάδα μετά το 1990. Σε αυτό συντέλεσε και η οικονομική κρίση στην Ανατολική Ευρώπη την ίδια περίοδο -μειώθηκε η ανάπτυξη, αλλά μειώθηκαν και οι παραγόμενοι ρύποι.

Στην Αθήνα, η υποβάθμιση της ορατότητας συνεχίστηκε μέχρι και τις αρχές του 2000. Μετά πάντως το 2004, παρατηρείται σταθεροποίηση  ή ακόμη και οριακή βελτίωση, καθώς καταγράφεται και μείωση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα σωματιδίων. Αυτό οφείλεται στη βελτίωση των υποδομών μεταφοράς μετά τα Ολυμπιακά έργα (μετρό, τραμ, Αττική Οδός), ενώ, εν μέρει, μπορεί να οφείλεται και στο ότι, λόγω της οικονομικής ύφεσης, έχει μειωθεί περαιτέρω η εκπομπή ρύπων στο λεκανοπέδιο (με εξαίρεση την περιοδική καύση ξύλων στα τζάκια).

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Atmospheric Chemistry and Physics» και  βασίζεται στη σειρά δεδομένων ορατότητας που διατηρεί το Αστεροσκοπείο από το 1931 συνεχώς (με μόνη διακοπή έξι μέρες κατά τα Δεκεμβριανά του 1944), δηλαδή για πάνω από οκτώ δεκαετίες.  Οι παρατηρήσεις όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιούνται από το ίδιο σημείο, στο Λόφο των Νυμφών στο Θησείο, τουλάχιστον τρεις φορές ημερησίως.

Πλήθος γεγονότων, όπως το τέλος πολέμων, η αστικοποίηση, οι οικονομικές κρίσεις, τα Ολυμπιακά  έργα κ.ά, έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στις ιστορικές χρονοσειρές ορατότητας του Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρει η έρευνα

Στην Αθήνα η μικρότερη ορατότητα παρατηρείται το Μάρτιο εξαιτίας των εποχικών νοτιάδων και της υγρσίας στην ατμόσφαιρα -πάντως τις τελευταίες δεκαετίες αυτό το εποχικό φαινομενο εξασθενεί λόγω της κλιματικής αλλαγής και στη χώρα μας Το Μάρτιο επίσης παρατητείται και αυξημένη συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων λόγω μετφοράς σκόνης, γύρεως κ.λπ.

Η μεγαλύτερη ορατότητα παρατηρείται όταν επικρατούν βορειοδυτικοί άνεμοι, επειδή είναι πιο  ξηροί καθώς έχουν χάσει την υγρασία τους διασχίζοντας τα υψηλά ελληνικά όρη όπως η Πίνδος- και αυτό δεν έχει αλλάξει από την Αθήνα του μεσοπολέμου μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, οι υψηλές οροσειρές της Δυτικής Ελλάδας ‘μπλοκάρουν’ και μέρος της μεταφερόμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη ΒΔ Ευρώπη. Οι πιο συχνοί άνεμοι στην Αθήνα είναι από βόρεια-βορειανατολική κατεύθυνση (38%) και ακολουθούν οι νότιοι-νοτιοδυτικοί (27%).

Σε όλο τον κόσμο οι επιστήμονες θεωρούν την ορατότητα ένα αξιόπιστο δείκτη για την ποιότητα του αέρα, κυρίως για την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων άνθρακα, θείου κ.α., σε συνδυασμό με την ύπαρξη υγρασίας (άρα ομίχλης) και ανέμων. Σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες (Κίνα, Ινδία κλπ.) καταγράφεται μια μείωση της ορατότητας μετά το 1975. Στην Ευρώπη η ορατότητα εμφανίζει βελτίωση μετά τη δεκαετία του 1980, χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν κατά της ρύπανσης του αέρα

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here