Κάμερον: Δημοσιοποίησε τις φορολογικές του δηλώσεις μετά την κατακραυγή

 

Στη δημοσιότητα υποχρεώθηκε να δώσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον τις φορολογικές του δηλώσεις, προκειμένου να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις για τα οικονομικά του μετά την αποκάλυψη των Panama Papers για τις offshore εταιρείες που είχε ο πατέρας του, Ίαν Κάμερον, που πέθανε το 2010.

Μετά 4 ανακοινώσεις την σύγχυση που προκάλεσαν, ο Κάμερον παραδέχτηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη, ότι είχε μετοχές σε αυτά τα ταμεία μέχρι το 2010.

Και σε μια πρωτοφανή κίνηση για Πρωθυπουργό στην ιστορία της Βρετανίας, ο Κάμερον έδωσε στην δημοσιότητα τα τυπικώς εμπιστευτικά δεδομένα, μετά και την παραδοχή του ότι θα έπρεπε να είχε διαχειριστεί καλύτερα την υπόθεση.

Σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν από την εταιρεία ορκωτών λογιστών RNS – και αφορούν έξι χρόνια – ο Κάμερον πλήρωσε φόρους ύψους 75.898 λιρών (94.082 ευρώ) επί εισοδήματος 200.307 λιρών (248.297 ευρώ) κατά το οικονομικό έτος 2014 – 2015, στην πιο πρόσφατη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εισόδημά του αποτελείται από μισθό ύψους 140.522 λιρών, φορολογητέες δαπάνες 9.834 λιρών, 46.899 λίρες από το μισό του μεριδίου του ενοικίου που λαμβάνει από την οικογενειακή του οικεία στο Λονδίνο και 3.052 λίρες από επιτόκια αποταμιεύσεων.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη θέσπιση μιας νέας επιχειρησιακής ομάδας, στην οποία θα ηγούνται από κοινού οι φορολογικές αρχές της χώρας και η εθνική υπηρεσία καταπολέμησης εγκλήματος, με στόχο να προωθηθεί το έργο που έχει κάνει η Βρετανία στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και ενάντια στη φοροδιαφυγή.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς δράσης για την καταπολέμηση της παγκόσμιας μάστιγας της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής και γενικότερα της διεθνούς διαφθοράς» τονίζει ο Κάμερον με ανακοίνωση του.

«Σαφώς πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος και αυτή η επιχειρησιακή ομάδα θα στελεχωθεί με τους καλύτερους βρετανούς εμπειρογνώμονες για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη που σχετίζεται με τα Panama Papers» προσθέτει.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έχει εντοπίσει 2 δισεκατομμύρια λίρες σε φοροδιαφυγή σε υπεράκτιες εταιρείες από το 2010 και οι αρχές διεξάγουν ήδη έρευνα σε 700 πρόσωπα που συνδέονται με τον Παναμά.

Η επιχειρησιακή ομάδα θα λάβει επιχορήγηση 10 εκατομμύρια λίρες για να ξεκινήσει την λειτουργία της, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here