Κάθειρξη 8 χρόνων σε αστυνομικούς για βασανισμό κρατουμένου

της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Χρήστος Χρονόπουλος  ακούγοντας στο δικαστήριο την ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας ξέσπασε σε κλάματα. Δύο από τους τέσσερις αστυνομικούς που κατηγορούνταν ότι τον βασάνισαν, καταδικάστηκαν σε 8 χρόνια κάθειρξη, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών. 

Είναι ο άνθρωπος που πριν από 8 χρόνια κακοποίηθηκε βάναυσα στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας, αλλά αξιωματούχοι της ΕΛΑΣ είχαν σπεύσει να απαλλάξουν τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς , με τη γνωστή μέθοδο της ΕΔΕ, χωρίς  καν να μπουν στον κόπο να τους καλέσουν σε απολογία.  Απαλλαγή «έδειξαν» και τα δυο δικαστικά συμβούλια που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, τα οποία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το θύμα αυτοτραυματίστηκε! Χρειάστηκε ακόμη να αναβληθεί πολλές φορές η εκδίκαση της υπόθεσης για να φθάσουμε στην καταδίκη των δυο αστυνομικών (ο ένας είναι εν ενεργεία και ο άλλος συνταξιούχος). Οι άλλοι δύο αστυνομικοί – οδηγοί περιπολικού απαλλάχθηκαν, αφού το δικαστήριο μετέτρεψε την εις βάρος τους κακουργηματική κατηγορία σε πλημμεληματική, αδίκημα που έχει παραγραφεί.

Ο Χρήστος Χρονόπουλος , άτομο με ψυχικό πρόβλημα , συνελήφθη στο βράδυ στις 22 Μαίου 2007, όταν περίοικοι ειδοποίησαν την αστυνομία διότι τους ενοχλούσε με την ιδιόρρυθμη και αντισυμβατική συμπεριφορά του.  Οι αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης  του έβαλαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας. Από εκεί, 2,5 ώρες αργότερα, μεταφέρθηκε σε ημικωματώδη κατάσταση με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο και μπήκε στην εντατική με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Η εισαγγελέας που είχε ζητήσει την παραπομπή των τεσσάρων αστυνομικών σε δίκη ανέφερε ότι το γεγονός πως ο Χρονόπουλος εισέρχεται στο αστυνομικό τμήμα ψυχικώς διεγερμένος αλλά υγιής, χωρίς τραύματα, διαυγής και ομιλητικός, ενώ βγαίνει σε ημικωματώδη κατάσταση με πολλαπλά τραύματα, δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο ως κακοποίησή του διά ξυλοδαρμού!

Κατά την εκτίμησή της,  ο άτυχος κρατούμενος κακοποιήθηκε και ξυλοκοπήθηκε μέσα στο κελί του στο αστυνομικό τμήμα, με «θλώντα αμβλέα όργανα» στο σώμα και το κεφάλι από τους αστυνομικούς. Σήμερα ο Χρήστος Χρονόπουλος δεν μπορεί να μιλήσει, έχει δυσχέρεια  βάδισης, νοητική έκπτωση, κρίσεις επιληψίας, ακράτεια και  διαταραχές όρασης.

«Επιτέλους η δικαιοσύνη πρέπει να εγκαταλείψει τη διστακτικότητα της να τιμωρεί με την ειδική διατάξη περί βασανισμού», αναφέρουν  οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής Ν. Κωνσταντόπουλος και Θ. Μαντάς. «Δυστυχώς για τέτοιους είδους υποθέσεις η χώρα μας έχει κατ’ επανάληψη καταδικαστεί από το Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ένας πολίτης μετατράπηκε σε φυτό στο αστυνομικό τμήμα και περιφέρεται σαν ζωντανός νεκρός. Το δικαστήριο έκρινε ότι κάποιοι έχουν ευθύνη γι αυτό».

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here