Ιωάννα Μπουλντούμη: Η κατάκτηση της ευτυχίας

 

 

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Ο Γρηγόρης είναι ένα εννιάχρονο αγόρι. Ένα παιδί της εποχής μας: έξυπνο, με χιούμορ, με ενδιαφέροντα, με φόβους, με θάρρος και μερικές φορές θράσος… Μας ανοίγει τη ζωή του σαν βιβλίο. Αν και δεν πρόκειται ακριβώς για ένα βιβλίο αλλά για μια σειρά από γράμματα που στέλνει στον αδερφό του. Η καθημερινότητα ενός μικρού παιδιού αποτυπωμένη μέσα σε επιστολές, σαν ημερολόγιο, δοσμένη με πολύ αστείο αλλά και πολύ σοβαρό τρόπο.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο, Γράμματα στον αδερφό μου της Ιωάννας Μπουλντούμη σε εικονογράφηση της Ράνιας Βαρβάκη. Η Ιωάννα Μπουλντούμη μεγάλωσε και ζει στον Πειραιά. Σπούδασε Επικοινωνία και Διοίκηση Επιχειρήσεων κι έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρείες και κοινωνικούς φορείς, αλλά κι ως ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό που της αρέσει όμως πραγματικά είναι να διαβάζει και να γράφει· επίσης, να μιλάει με τα παιδιά ή απλά να τα ακούει. Το Δεκέμβριο του 2009 κέρδισε το Β’ Βραβείο Παραμυθιού από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Ο «Ονειροσυλλέκτης» το 2011 τιμήθηκε με το Β΄ Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

 -Πως προέκυψε το «Γράμματα στον αδελφό μου»;

Δεν υπήρχε ιδιαίτερη αφορμή, κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Με ενδιαφέρει πάντα να χρησιμοποιώ ήρωες που … δε μασάνε τα λόγια τους, που μιλάνε σε πρώτο πρόσωπο αλλά όταν έχουν κάτι να πουν. Δεν είναι πάντα εύκολο να συμβαίνει αυτό. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, επειδή είναι υποκειμενική, πρέπει να σου κρατάει το ενδιαφέρον, να θες να ακούσεις κι άλλα από τον αφηγητή. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η επιτυχία του βασίζεται αποκλειστικά στον κεντρικό ήρωα και στην προσωπικότητά του. Ήμουν λοιπόν τυχερή που «υπήρξε» ο Γρηγόρης, που «ήρθε» και με βρήκε και με άφησε να κάνω τις σκέψεις του γνωστές στο αναγνωστικό κοινό.

-Τι περιλαμβάνει;

 Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ημερολόγιο -υπό μορφή επιστολών- ενός εννιάχρονου αγοριού στον αδερφό του που για κάποιο λόγο δε βρίσκεται στο σπίτι. Όλη η καθημερινότητα, οι σκέψεις, τα όνειρα, οι ανησυχίες, τα παράπονα καταγράφονται στο χαρτί και απευθύνονται στον αδερφό που λείπει και έχει αφήσει μονάχο τον Γρηγόρη να τα βγάζει πέρα με γονείς, φίλους, συμμαθητές, γνωστούς και αγνώστους… Σύμμαχός του σ’ αυτόν τον κυκεώνα, εκτός από τον αδερφό, είναι και το χιούμορ που δίνει άλλη διάσταση στο βιβλίο και τις καθημερινές περιπέτειες του Γρηγόρη.

-Ο Γρηγόρης γνωρίζει τον εαυτό του και την οικογενειακή ζωή;

Όλοι μας, νομίζω, ανακαλύπτουμε καθημερινά πράγματα για τον εαυτό μας, τους γύρω μας και τον κόσμο ολόκληρο – άρα γιατί να αποτελέσει εξαίρεση ο Γρηγόρης; Μη μου πείτε πως δε μας εκπλήσσουν (άλλοτε ευχάριστα, άλλοτε δυσάρεστα) τα ευρήματα της καθημερινής μας αναζήτησης για την ίδια τη ζωή. Φανταστείτε λοιπόν πόσο μεγεθυμένο είναι αυτό το ξάφνιασμα στα μάτια ενός παιδιού! Αυτό λοιπόν άξιζε να γίνει ιστορία. Και έγινε με τη βοήθεια των εκδόσεων Μεταίχμιο.

-Πρώτη φορά συνεργάζεστε με την εικονογράφο Ράνια Βαρβάκη; 

Πρώτη και σίγουρα όχι τελευταία. Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω ειλικρινά τις εκδόσεις Μεταίχμιο που πάντα οι άνθρωποί του φροντίζουν οι ιστορίες μου να παίρνουν χρώμα και μορφή από τους πιο ταλαντούχους και καταξιωμένους καλλιτέχνες που διαθέτει η χώρα μας. Μια τέτοια περίπτωση, μια τέτοια συνεργασία είναι και με την κα Βαρβάκη, τη γλυκύτατη και αξιόλογη εικονογράφο που χάρη σ’ εκείνη ένας από τους πιο αγαπημένους μου ήρωες πήρε σάρκα και οστά. Την ευγνωμονώ για την υπέροχη δουλειά που έκανε. Στις κριτικές που παίρνω για το βιβλίο, κι όχι μόνο τις δημόσιες αλλά κι εκείνες που λέγονται πρόσωπο με πρόσωπο, δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει αναφορά και στην εικονογράφηση κι αυτό με κάνει ιδιαίτερα περήφανη και χαρούμενη για το συνολικό αποτέλεσμα της έκδοσης.

 -Επικοινωνία, Διοίκηση επιχειρήσεων και συγγραφέας;

 … Και πολυεθνικές, και budgets, και deadlines, και marketing plans, και meetings, και ταξίδια αλλά και διάβασμα, και γράψιμο και παρουσιάσεις σε σχολεία, και ατελείωτη αγάπη για τη λογοτεχνία και ευγνωμοσύνη που αυτά συμβαίνουν σε μένα, και βεβαιότητα ότι τίποτα δε μπορεί να σταματήσει κανέναν από το να κατακτήσει αυτά που τον κάνουν ευτυχισμένο. Γιατί αυτό είναι για μένα η λογοτεχνία και η ενασχόλησή μου με αυτήν: ευτυχία.

-Και πολυβραβευμένη…

Μπα, υπάρχουν άλλοι που έχουν πάρει περισσότερα βραβεία από μένα. Αλλά να σας πω κάτι: για έναν συγγραφέα, για έναν καλλιτέχνη αλλά και για έναν καλό δάσκαλο, έναν γιατρό, έναν δημοσιογράφο, έναν τεχνίτη, έναν δημόσιο υπάλληλο η μεγαλύτερη επιβράβευση έρχεται με την ιδέα ότι αυτό που κάνει ενδεχομένως – αν όχι να αλλάξει- να κάνει τη ζωή ενός και μόνο ανθρώπου στη γη, καλύτερη. Με όποιον τρόπο κι αν συμβεί αυτό. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά πιστεύω ειλικρινά ότι για να γίνει η ζωή μας καλύτερη αρκούν μικρά, γήινα πράγματα.

-Το νορβηγικό ψαροχώρι στο βιογραφικό σας;

Θα το προτιμούσα ελληνικό ή τέλος πάντων μεσογειακό, λόγω κλίματος, αλλά τι στο καλό! Συγγραφέας είμαι, πρέπει να υπερβάλλω και λίγο. Όσο της φαντασίας κι αν είναι το βιογραφικό αυτό, κρύβει μια μεγάλη αλήθεια: μεγαλώνοντας αισθάνομαι την ανάγκη όλο και περισσότερο να βρίσκομαι μακριά από τη μεγαλούπολη και πιο κοντά στη φύση. Ίσως αυτήν την ανάγκη αποτυπώνει στην υπερβολή του αυτό το βιογραφικό λοιπόν…

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here