Ιταλικό δημοψήφισμα: Ηχηρό «όχι» με 20% διαφορά είπαν οι ψηφοφόροι

Στις είκοσι μονάδες ανεβάζουν την διαφορά υπέρ του «όχι», οι εκτιμήσεις βάσει του 40% των εκλογικών αποτελεσμάτων, Συγκεκριμένα δίνουν 40,9% στο Ναι και 59,1% στο Οχι. Εάν η διαφορά παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, θα πρόκειται για μια μεγάλη πολιτική ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος πήρε πάνω του την υπόθεση του δημοψηφίσματος, συνδέοντας το με το πολιτικό του μέλλον.

Οι Ιταλοί ψηφοφόροι, απάντησαν τελικά στη πρόκληση Ρέντσι, αποδοκιμάζοντας με ηχηρό τρόπο την πολιτική του πρωτοβουλία.

 

Η προσέλευση των Ιταλών για το δημοψήφισμα άγγιξε το 57,24%.

Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που πραγματοποίησε δηλώσεις μετά τα πρώτα exit polls ήταν ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έκανε λόγο για «νίκη των πολιτών» ζητώντας από τον Ρέντσι να παραιτηθεί άμεσα ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Περίπου στη 1.00 ώρα Ελλάδος ο Ματέο Ρέντσι θα μιλήσει από το Παλάτσο Κίτζι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Εάν επιβεβαιωθεί το όχι, ο Ρέντσι θεωρείται ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, με δεδομένη την ύπαρξη μεγάλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο  Ιταλός πρόεδρος δεν θα κάνει δεκτή την παραίτησή του και θα του ζητήσει να λάβει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με πρώτη πρπτεραιότητα να αλλάξει ο απαράδεκτος εκλογικός νόμος.

Υψηλή η συμμετοχή των Ιταλών στις κάλπες με την προσέλευση στο 57,2% έως τις 19.00 το απόγευμα, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών. Η Εμίλια-Ρομάνια και το Βένετο είναι μεταξύ των περιφερειών με τη μεγαλύτερη προσέλευση, 65,91% και στις δύο περίιπτώσεις. Στην Καλαβρία καταγράφεται η χαμηλότερη συμμετοχή με ποσοστό 44,32%.

Στο Μιλάνο η προσέλευση το απόγευμα είχε φθάσει το 60% (στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου ψήφισε το 54%).

Ο Ρέντσι πήγε στο εκλογικό κέντρο χωρίς ταυτότητα 

Χωρίς ταυτότητα μετέβη στο εκλογικό κέντρο ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Ανιέζε Λαντίνι.

Ο Ρέντσι εισήλθε στην αίθουσα και είπε στην εφορευτική επιτροπή: «Δεν έχω ταυτότητα μαζί μου, αλλά ελπίζω να με αναγνωρίζετε».

Ένα από τα μέλη της επιτροπής, τον καθησύχασε λέγοντάς του: «Μην ανησυχείτε, σας αναγνωρίζουμε».

Επισημαίνεται, πως σύμφωνα με το ιταλικό σύστημα, αν έστω ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής αναγνωρίσει τον ψηφοφόρο τότε, ακόμα και χωρίς έγγραφο που να επιβεβαιώνει τα στοιχεία του, έχει δικαίωμα ψήφου.

Ο Ρέντσι περιμένοντας να ψηφίσει απευθύνθηκε στον επικεφαλής της επιτροπής ζητώντας να μάθει το ποσοστό προσέλευσης.

«Στο ίδιο επίπεδο με τις ευρωεκλογές», του απάντησε εκείνος και ο Ρέντσι σχολίασε: «Ωραία, ωραία».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here