Ιταλία: Δώστε τρόφιμα στους φτωχούς και θα γλυτώσετε φόρους

Τη στιγμή που τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια και εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε, η Ιταλική κυβέρνηση προχώρησε σε μια έξυπνη κίνηση. Ψήφισε έναν νόμο ανταπδοτικό που προβλεπει πως όσο περισσότερα τρόφιμα δωρίζουν επιχειρήσεις και ιδιώτες σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, τόσο λιγότερο φόρο «κατασπατάλησης» θα πληρώνουν.

Έτσι μεγάλα καταστήματα όπως σουπερμαρκετς θα μπορούν να διαθέτουν τα απούλητα προΐόντα τους στους φτωχούς και παράλληλα να έχουν φορολογικά οφέλη. Την ίδια ώρα, οι αγρότες θα μπορούν να δίνουν τα απούλητα προϊόντα τους σε φιλανθρωπικούς φορείς, χωρίς να επωμίζονται το κόστος.

Σημειώνεται ωστόσο ότι τα προϊόντα προς δωρεά θα μπορούν να έχουν λήξει κιόλας. Το υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας έχει ανακοινώσει από την πλευρά του ότι θα ξοδέψει 1 εκατομμύριο ευρώ στην προσπάθεια να βρεθούν νέοι τρόποι να συσκευάζονται τα τρόφιμα, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους, ενώ θα ξεκινήσει και σχετική εκστρατεία ενημέρωσης.

Μελέτη έδειξε ότι η κατασπατάληση τροφής στην Ιταλία κοστίζει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά περισσότερο από 12 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο – πάνω από το 1% του ΑΕΠ της χώρας δηλαδή.

Η Ιταλία δεν μένει όμως μόνο στο νέο της νόμο για να καταπολεμήσει την κατασπατάληση τροφίμων και διεξάγει εδώ και καιρό μια εκστρατεία για την καθιέρωση της νοοτροπίας της «οικογενειακής σακούλας». Πρόκειται για το σακουλάκι με το καθαρό φαγητό που κάποιος δεν κατανάλωσε σε κάποιο εστιατόριο, και το οποίο το παίρνει μαζί του είτε για να το καταναλώσει αργότερα, είτε για να το δώσει σε κάποιον που το έχει ανάγκη.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here