Ισχύει η συνθήκη της Λωζάνης λέει το Βερολίνο, μετά ήξεις-αφήξεις περί συνοριακών διαφορών

Διευκρινιστική δήλωση εξέδωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης, μετά την σύγχυση που προκάλεσε προηγούμενη δήλωση περί διαφορών των δύο χωρών που πρέπει  να επιλυθούν ειρηνικά και στις οποίες η Γερμανία δεν παίρνει θέση!   

Στη διευκρινιστική δήλωση σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις Ερντογάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει».

Ερωτήματα είχε εγείρει η προηγούμενη απάντηση του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ Μάρτιν Σέφερ, ο οποίος είχε δηλώσει: «Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

Αναλυτικά η δήλωση Σέφερ είχε ως εξής: «Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου. Δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε. Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω, ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

Σε επισήμανση ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε νησιά και όχι σε σύνορα, ανέφερε: «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του κ. Ερντογάν και δυστυχώς δεν μου είναι δυνατό να αντιδράσω σε αυτό».

Ερωτηθείς, δε, εάν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά, απάντησε: «Επαναλαμβάνω αυτό που είπα».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here