Ισχυροί σεισμοί (άνω των 7 Ρίχτερ) πυροδοτούν σεισμούς και στα 200 χιλιόμετρα

Αμερικανοί ερευνητές δημοσίευσαν μελέτη βάσει της οποίας ένας μεγάλος σεισμός της τάξης των επτά έως οκτώ βαθμών της κλίμακας Ρλιχτερ μπορεί να πυροδοτήσει μέσα σε ελάχιστα λεπτά ισχυρούς σεισμούς σε διαφορετικά γειτονικά ρήγματα, σε αποστάσεις μεγαλύτερες και από  200 χιλιόμετρα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Πίτερ Σίρερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο  επιστημονικό περιοδικό “Science” διαπίστωσαν ότι 48 ισχυροί σεισμοί  στο διάστημα  2004-2015 σε διάφορα σημεία της Γης σημειωθηκαν αμέσως μετά από μεγάλο σεισμό σε άλλο -όμως σχετικά γειτονικό- ρήγμα

Σε μια τουλάχιστον περίπτωση, στον σεισμό των επτά βαθμών στα ανοιχτά της Ινδονησίας to 2004, το οποίο προκάλεσε  φονικό τσουνάμι, πυροδοτήθηκαν δύο ισχυροί μετασεισμοί σε απόσταση άνω των 200 χλμ.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι το τεκτονικό στρες μπορεί να μεταδοθεί σχεδόν αυτόματα -μέσω των σεισμικών κυμάτων- από το αρχικό ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό, σε άλλα που γειτονεύουν με αυτό.

Οι μεγάλοι σεισμοί μπορούν συχνά να προκαλέσουν ακολουθίες μετασεισμών που διαρκούν επί μήνες. Αν και οι γεωλόγοι κατά βάση πιστεύουν ότι οι μετασεισμοί περιορίζονται στο ίδιο ρήγμα που «έδωσε» τον κύριο σεισμό, η νέα μελέτη δείχνει ότι οι τοποθεσίες του κύριου σεισμού και των μετασεισμών είναι δυνατό να μην συνδέονται άμεσα και να απέχουν σημαντικά μεταξύ τους

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here