Ιστορική συνάντηση Πάπα-Πατριάρχη Μόσχας μετά το σχίσμα του 1054

Η ιστορική συνάντηση του Πάπα Φραγκίσμου  με τον πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλο μετά το Σχίσμα του 1054 μ.χ έγινε στην Αβάνα. Οι δύο θρησκευτικοί άφησαν κατά μέρος τις διαφορές του με αφορμή τους διωγμούς των Χριστιανών από τους τζιχαντιστές.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, Φραγκίσκος και Κύριλλος αναφέρθηκαν στους διωγμούς των «χριστιανών αδελφών» στη Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Τον αργεντινό Πάπα και τον ρώσο πατριάρχη υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο,  ο οποίος φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Επί είκοσι χρόνια Βατικανό και Μόσχα προετοίμαζαν τη συνάντηση αυτή. Το 1996 ο κ. Κύριλλος είχε βάλει «φρένο» στην συνάντηση που προγραμματιζόταν στο Γκράτς της Αυστρίας ανάμεσα στον τότε Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο Β’ και του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, με αφορμή το κίνημα της Ουνίας το οποίο εντάθηκε αμέσως μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στις περιοχές της άλλοτε πανίσχυρης ΕΣΣΔ..

Δεκάδες ουνίτες κληρικοί, που φέρουν το ορθόδοξο σχήμα, τελούν την θεία λειτουργία κατά το ορθόδοξο τυπικό αλλά μνημονεύουν τον Πάπα καθώς αποτελούν τμήμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, άρχισαν να εισέρχονται στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία για να ενισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα τάγματα προσηλυτίζοντας κατά εκατοντάδες τους Ορθοδόξους.

Ο νυν Πατριάρχης είναι βαθύς γνώστης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της λειτουργίας του Βατικανού καθώς ως μητροπολίτης έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει σε αναρίθμητες συναντήσεις με στελέχη της Αγίας Έδρας.

Επί δεκαπέντε και πλέον έτη, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ήταν ο κύριος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο διμερή διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Και έχει δώσει μάχες μαζί με τους αρχιεπισκόπους Αυστραλίας κ. Στυλιανό και τους μητροπολίτες Περγάμου κ. Ιωάννη, Σασσίμων κ. Γεννάδιο και Γαλλίας και Εμμανουήλ εκπρόσωπους του Φαναρίου στον διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς κατά του κινήματος της Ουνίας, του Πρωτείου και του Αλάθητου του πάπα, έχοντας απέναντι τους δύο πανίσχυρους συνομιλητές, τους καρδιναλίους Κάσιντυ και Κάσπερ.

Ο Κύριλλος δεν ήθελε, όπως δηλώνεται, να γίνει η πρώτη συνάντηση επί ευρωπαϊκού εδάφους διότι «η Ευρώπη είναι συνδεδεμένη με σχίσματα και συγκρούσεις μεταξύ των Χριστιανών».

Έτσι οι δύο πλευρές επέλεξαν «τον νέο κόσμο» όπου οι δύο προκαθήμενοι είχαν σχεδιάσει ο μεν Πάπας να επισκεφθεί το Μεξικό ο δε Κύριλλος την Κούβα, τη Βραζιλία και την Παραγουάη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here