“Ιστορική” πρωτιά για την Μικρά Αγγλία!

 

Toυ ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Επιτέλους! Για πρώτη στα ελληνικά χρονικά φορά μια κινηματογραφική ταινία – και όχι κάποια τυχαία αλλά η βραβευμένη  ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ του Παντελή Βούλγαρη – προβάλλεται δημόσια με όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας. Τόσο με τους αναγκαίους υπότιτλους για τους Κωφούς και Βαρήκοους [SDH], όσο και με την εξίσου αναγκαία ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Η ιστορική προβολή θα γίνει την Κυριακή 27/9 και ώρα 20:30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας/ Greek Film Archive.

mikraagglia 2

Τα εύσημα ανήκουν, καταρχάς, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας” στα πλαίσια του οποίου γίνεται η προβολή. Κατά μείζονα λόγο, όμως, ανήκουν στην πρωτοπόρο Κίνηση Καλλιτεχνών με αναπηρία (μαχητικός φορέας έκφρασης των διεκδικήσεων των αναπήρων καλλιτεχνών) η οποία:

1) κατέστησε απολύτως σαφές στους ανθρώπους του φεστιβάλ ότι η πλήρως προσβάσιμη προβολή δεν συνιστά παραχώρηση ή εφαρμογή καινοτομίας αλλά θεμελιώδες δικαίωμα, και

2) υλοποίησε στην πράξη όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές προσβασιμότητας (SDH, AD) με τον πλέον άρτιο τεχνικά τρόπο. Αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι η αληθινή πρωτοπορία δεν αρκείται στην θεωρητική διατύπωση της όποιας διεκδίκησης αλλά ασκεί καταλυτικό ρόλο μέχρι την στιγμή εφαρμογής της στην πράξη.

*Για την ιστορία, σημειώνεται ότι υπότιτλοι και ακουστική περιγραφή φέρουν τις εξειδικευμένες  υπογραφές των Εμμανουέλας Πατηνιωτάκη και Αθανάσιου  Παπαντωνόπουλου αντίστοιχα.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here