Ισραήλ: Παρέτεινε 4 μήνες την κράτηση χωρίς δίωξη Παλαιστίνιου δημοσιογράφου

Κατά 4 μήνες παρέτεινε ο ισραηλινός στρατός τον χρόνο κράτησης χωρίς δίκη και απαγγελία κατηγοριών, ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου κορυφαίου στελέχους της παλαιστινιακής ένωσης δημοσιογράφων, τον οποίο θεωρούν ότι εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες «τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως αποκαλεί το Ισραήλ το ιστορικό Λαικό Μέπτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης!

Οπως ανακοίνωσε παλαιστινιακή ΜΚΟ, ο Όμαρ Ναζάλ, στέλεχος του Συνδικάτου Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων, είχε συλληφθεί στις 23 Απριλίου στα σύνορα ανάμεσα στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και την Ιορδανία, όπου επρόκειτο να πάρει το αεροπλάνο για να μεταβεί σ’ ένα Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στη Βοσνία.

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι πρόκειται για άλλη μια προσβολή της ελευθερίας του Τύπου από την πλευρά του Ισραήλ και πολλές διεθνείς οργανώσεις έχουν ζητήσει την απελευθέρωση του 54χρονου Ναζάλ, ο οποίος από τις 4 Αυγούστου διεξάγει απεργία πείνας για να καταγγείλει την κράτησή του.

Τον Μάιο ισραηλινό στρατοδικείο είχε διατάξει τη διοικητική κράτησή του μέχρι τις 22 Αυγούστου «λόγω της συμμετοχής του σε μια τρομοκρατική οργάνωση» και «όχι εξαιτίας των ενεργειών του ως δημοσιογράφου», είχε διευκρινίσει τότε ο ισραηλινός στρατός.

Ενώ ο δημοσιογράφος έπρεπε είτε να απελευθερωθεί τη Δευτέρα είτε να απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες, οι συνήγοροί του ενημερώθηκαν ότι η διοικητική κράτησή του παρατείνεται κατά τρεις μήνες, ανέφερε η Λέσχη των Παλαιστινίων Φυλακισμένων.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα πως η διοικητική κράτηση του Όμαρ παρατάθηκε κατά τρεις μήνες», έγραψε επίσης στη σελίδα της στο Facebook η σύζυγος του δημοσιογράφου, η Μαρλέν Ραμπάντι.

Το Ισραήλ κατηγορεί τον Ναζάλ ότι εμπλέκεται «στις δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης (…), του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση» της Παλαιστίνης, της ιστορικής παλαιστινιακής αριστεράς.

Η διοικητική κράτηση επιτρέπει στις ισραηλινές αρχές να κρατούν φυλακισμένους υπόπτους για περιόδους που μπορούν να ανανεώνονται επ’ αόριστον, χωρίς να πρέπει να τους ενημερώσουν για την κατηγορία ούτε να δώσουν τον φάκελο της υπόθεσης στον δικηγόρο τους.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων, εκτός από τον Ναζάλ, άλλοι 19 δημοσιογράφοι ή φοιτητές δημοσιογραφίας κρατούνται στο Ισραήλ, ο ένας από τους οποίους εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here