Ισραήλ: Καταδίκη στρατιώτη επειδή σκότωσε τραυματισμένο Παλαιστίνιο

Για ανθρωποκτονία καταδικάσθηκε από στρατοδικείο ισραηλινός στρατιώτης που πυροβόλησε και σκότωσε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη παλαιστίνιο δράστη επίθεσης, ενώ αυτός κειτόταν τραυματισμένος στο έδαφος.
Την ίδια στιγμή ακροδεξιοί διαδηλωτές διαδήλωναν υπέρ του λοχία Ελόρ Αζάρια σε πολυσύχναστο δρόμο του Τελ Αβίβ, ενώ συγκρούσθηκαν με την αστυνομία έξω από τη στρατιωτική βάση, στην οποία αναγνώσθηκε η ετυμηγορία.

Παρά την εκστρατεία που πραγματοποίησαν η οικογένεια του Αζάρια και δεξιοί πολιτικοί επικρίνοντας τις ένοπλες δυνάμεις, επειδή τον δίκασαν, σε μια περίοδο που Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν επιθέσεις στους δρόμους, μέλη του ισραηλινού στρατιωτικού κατεστημένου υποστήριξαν πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να πυροβολεί κάποιος ανθρώπους παραβιάζοντας τους κανονισμούς.

Το τριμελές στρατοδικείο απέρριψε τα επιχειρήματα του 20χρονου στρατεύσιμου ότι έδρασε σε κατάσταση άμυνας.

Ο πυροβολισμός του Παλαιστινίου βιντεοσκοπήθηκε από παλαιστίνιο ακτιβιστή υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων και το βίντεο διανεμήθηκε σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς, γεγονός που εξασφάλισε διεθνή προσοχή στο επεισόδιο.

Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, που διήρκεσε δυόμισι ώρες, η αρχιδικαστής συνταγματάρχης Μάγια Χέλερ υπογράμμισε πως ο Αζάρια πυροβόλησε τον Παλαιστίνιο για εκδίκηση τον Μάιο του 2016, επειδή ο δράστης είχε τραυματίσει με μαχαίρι άλλον στρατιώτη στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

«Του αξίζει να πεθάνει» φέρεται να είπε ο Αζάρια σε άλλον στρατιώτη, αμέσως αφού πυροβόλησε θανάσιμα τον Παλαιστίνιο στο κεφάλι, καθώς ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος λεπτά νωρίτερα είχε τραυματισθεί από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών, κειτόταν ακίνητος στον δρόμο.

«Δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί αυτού του είδους τη βία, ακόμη κι όταν μιλάμε για τη ζωή ενός εχθρού» ανέφερε το δικαστήριο στην ετυμηγορία του. «Καταδικάζουμε ομόφωνα τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία και για συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε στρατιώτη».

Η ποινή θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Πολιτικοί δεξιών κομμάτων έχουν ήδη καλέσει τον πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν να δώσει χάρη στον στρατιώτη, ο οποίος έχει αποκληθεί από τους υποστηρικτές του «παιδί όλων μας».

Η κατηγορία της ανθρωποκτονίας επισύρει μέγιστη ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Το 2016 αποδείχθηκε το πιο θανατηφόρο για τους ανήλικους Παλαιστίνιους

Σύμφωνα με την οργάνωση Defense for Children (DCI), το 2016 αποδείχθηκε το πιο θανατηφόρο για τους ανήλικους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ εδώ και μια δεκαετία, με τις ισραηλινές δυνάμεις να έχουν σκοτώσει συνολικά 32 παιδιά.

Πολλοί από τους φόνους διεπράχθησαν στη διάρκεια επιδρομών του ισραηλινού Στρατού εναντίον παλαιστινιακών πόλεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε αντιπαραθέσεις με τον ισραηλινό Στρατό ή στη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων.

«Οι ισραηλινοί στρατιώτες ακολουθούν την πολιτική του “πυροβολώ για να σκοτώσω”. Έχουν το πράσινο φως για να σκοτώνουν Παλαιστίνιους και το γεγονός ότι μπορούν να το κάνουν χωρίς να τιμωρούνται και χωρίς επιπτώσεις δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τέτοιους φόνους», καταγγέλλει ο Άγεντ Αμπού Εκτάις του CDI.

Από τον Οκτώβριο του 2015 ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι ευθύνονται για τον φόνο τουλάχιστον 244 Παλαιστίνιων, περιλαμβανομένων άοπλων διαδηλωτών, περαστικών και φερόμενων δραστών επιθέσεων.

Επίσης 36 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις με μαχαίρια και σε πυροβολισμούς από Παλαιστίνιους.

«Εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης, κυρίως μετά τον Οκτώβριο του 2015, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί με τις εντάσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού Στρατού και των Παλαιστινίων να αυξάνονται», τόνισε ο Αμπού Εκτάις.

Οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τους φόνους αυτούς, τους οποίους χαρακτηρίζουν «υπερβολική χρήση βίας», επισημαίνοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις παραβιάζουν διεθνείς κανόνες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here