Ισραήλ κατά Σουηδίας επειδή ζητά έρευνα για εκτελέσεις Παλαιστινίων

Την οργή της εκφράζει η κυβέρνηση του Ισραήλ για τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Μάργκοτ Βάλστρεμ, που ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για το κατά πόσον το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για εξωδικαστικές εκτελέσεις Παλαιστινίων στη διάρκεια του πρόσφατου κύματος βίας στην Παλαιστίνη.

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ, κάλεσε τον πρέσβη της Σουηδίας Καρλ Μάγκνους Νέσερ προς επίπληξη σχετικά με «μια ακόμη δήλωση της Βάλστρεμ που επιβεβαιώνει την μεροληπτική, έως και εχθρική της στάση έναντι του Ισραήλ». Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, στον Νέσερ διατυπώθηκε «η οργή της κυβέρνησης και του λαού του Ισραήλ για την στρεβλή απεικόνιση της κατάστασης».

«Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει ενδελεχής, αξιόπιστη έρευνα για τους θανάτους αυτούς, ώστε να διευκρινιστεί και να αποδοθεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη ευθύνη» ανέφερε την Τρίτη η Βάλστρεμ κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Η ισραηλινή υφυπουργός Εξωτερικών Τζίπι Χοτοβέλι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η κριτική της Βάλστρεμ εγείρει κινδύνους που «ενθαρρύνουν το Ισλαμικό Κράτος να λάβει δράση σε όλη την Ευρώπη».

Η Χοτοβέλι κάλεσε να επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στο Ισραήλ σε σουηδούς αξιωματούχους – ένα μέτρο που πολιτικές πηγές τόνισαν πως απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, ερωτηθείς να αποσαφηνίσει την στάση του Ισραήλ, τόνισε πως η Βάλστρεμ «δεν θα είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτη εδώ. Αν αποφασίσει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα, δεν θα γίνει γίνει δεκτή από ισραηλινούς αξιωματούχους» επισήμανε.

Σε απάντηση της κλήτευσης του πρέσβη της Σουηδίας, εκπρόσωπος της Βάλστρεμ σημείωσε πως τον Οκτώβριο η ΕΕ κάλεσε για διεξαγωγή έρευνας για τις τακτικές που ακολουθεί το Ισραήλ. «Επιθυμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με το Ισραήλ και έχουμε έναν ενεργό διάλογο, που περιλαμβάνει τη συζήτηση για αξίες».

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί δυσανάλογη βία για την καταστολή των ταραχών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here