Ισπανία: Οι πιο αβέβαιες εκλογές της 40ετίας

 

Με τις δημοσκοπήσεις να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και να προδιαγράφουν το τέλος του δικομματισμού, ανοίγουν οι κάλπες  την Κυριακή στην Ισπανία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα έλθει πρώτο στις εκλογές της Κυριακής, αλλά δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Ραχόι δήλωσε την Τετάρτη ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο διακομματικής συμφωνίας προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή διακυβέρνηση της χώρας σε βάθος τετραετίας, αλλά τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί κατά της συμμετοχής τους σε ένα συνασπισμό μαζί με το Λαϊκό Κόμμα.

 

«Το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές έχουν χάσει τη δυναμική τους. Έχουν υποσχεθεί πράγματα που δεν έκαναν ποτέ και ελπίζω ότι οι Podemos [Μπορούμε] θα είναι μια αλλαγή» δήλωσε ο Κριστιάν Θιουδάδ, που εργάζεται σε ιχθυοπωλείο στη λαϊκή αγορά της Βαλένθια.

Αλλά ακόμα και με έναν στους πέντε ψηφοφόρους να δηλώνει ακόμα αναποφάσιστος, ο,τιδήποτε εκτός από μια νίκη του Λαϊκού Κόμματος θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη.

Οι σοσιαλιστές αναμένεται να βγουν δεύτεροι, με τους Podemos και ένα έτερο νεόκοπο κόμμα, τους φιλελεύθερους Ciudadanos (Πολίτες), να συναγωνίζονται για την τρίτη θέση που θα τους χρίσει ρυθμιστές στις μετεκλογικές διαβουλεύσεις.

Αυτή η πρόβλεψη καθιστά πιθανό μόνο ένα από τα τρία σενάρια: είτε μια δεξιά είτε μια αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας ή μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και ο επικεφαλής των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα έχουν αποκλείσει την ιδέα συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα.

Πιθανή είναι επίσης και μία κυβέρνηση με κορμό τους σοσιαλιστές που θα έχει τη στήριξη των Podemos, αν και ο ηγέτης των τελευταίων Πάμπλο Ιγκλέσιας έχει ζητήσει σημαντικές παραχωρήσεις για να εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here