Ισπανία: Νέα θητεία στον Ραχόι από σοσιαλιστές εν μέσω εσωτερικής κριτικής

Μετά την αποχώρηση του Πέδρο Σάντσεθ από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Ομοσπονδιακή επιτροπή του PSOE, αποφάσισε να στηρίξει έμμεσα τον Μαριάνο Ραχόι στο σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, απέχοντας από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Με το τρόπο αυτό, οι σοσιαλιστές αποτρέπουν το ενδεχόμενο νέων, τρίτων κατά σειρά εκλογών τον Δεκέμβριο, μέσα σε έναν χρόνο.

Τα στελέχη της ομοσπονδιακής επιτροπής του PSOE, που συνεδρίασε στη Μαδρίτη, αποφάσισαν με 139 υπέρ, έναντι 96 κατά, να απόσχουν από τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο. Ο Ραχόι έχει συμφωνήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ciudadanos, στον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο ισπανικό κοινοβούλιο. Για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, χρειάζεται την αποχή των σοσιαλιστών από την επίμαχη ψηφοφορία.

Με το τρόπο αυτό, το σοσιαλιστικό κόμμα(PSOE) δίνει στον Ραχόι τη δυνατότητα για μια δεύτερη κυβερνητική θητεία, απόφαση που δεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση σε μεγάλο αριθμό στελεχών και οργανώσεων του κόμματος. Ηδη η οργάνωση του σοσιαλιστικού κόμματος στη Καταλονία, εξέφρασε την έντονη αντίθεση της ενώ πολλοί μιλούσαν ακόμη και για ρήξη στο εσωτερικό του σώματος.

Οι σοσιαλιστές της Καταλονίας «φωνάζουν» προς τη Μαδρίτη ότι ο λόγος για τον οποίο η Καταλονία θέλει να φύγει από την Ισπανία είναι οι πολιτικές του Μαριάνο Ραχόι, κατά συνέπεια θα ήταν λάθος να ξαναγίνει πρωθυπουργός.

Το βράδυ του Σαββάτου μερίδα οπαδών του PSOE συγκεντρώθηκε υπό βροχή στα γραφεία του κόμματος, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Λαϊκού Κόμματος και υπενθυμίζοντας τη φράση του Πέδρο Σάντσεθ «το ‘όχι’ σημαίνει ‘όχι’»…

Ο βασιλιάς Φίλιππος Στ’ θα έχει νέο γύρο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς από τη Δευτέρα με πιθανότερο πλέον σενάριο να δώσει και πάλι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Εκείνος θα παρουσιαστεί στην Βουλή, «ξεπαγώνοντας» τη συμφωνία με τους Ciudadanos, η οποία άθροισε 170 έδρες (επί συνόλου 350).

Με το PSOE να ψηφίζει αποχή, ο Ραχόι θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην β’ ψηφοφορία, όπου απαιτείται σχετική πλειοψηφία.

Ο πρώην γραμματέας του PSOE Πέδρο Σάντσεθ είχε χαράξει τη γραμμή τη μη συνεργασίας και μη στήριξης προς τον Ραχόι αλλά ήρθε σε σύγκρουση με την πλειοψηφία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής που φοβάται ότι μιά τρίτη εκλογική αναμέτρηση θα αποδυναμώσει την επιρροή του κόμματος προς όφελος των Podemos.

Oμως και η κίνηση αυτή, πολλά στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος, εκτιμούν ότι αντικειμενικά θα ευνοήσουν τους Podemos (που έτσι κι αλλιώς έχουν πάρει ψηφοφόρους του PSOE), οι οποίοι θα κατηγορήσουν τους Σοσιαλιστές ότι επέτρεψαν στο Λαϊκό Κόμμα να συνεχίσει να κυβερνά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here