Ισπανία: Κατηγορηματικό «όχι» Σοσιαλιστών σε Ραχόι-Προς τρίτες εκλογές

«Μία συνάντηση εντελώς περιττή». Έτσι χαρακτήρισε ο αρχηγός των Ισπανών Σοσιαλιστών την ύστατη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι στην οποία ο τελευταίος του ζήτησε να απόσχει από τη ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ο ηγέτης του PSOE Π. Σάντσεθ, αρνήθηκε οποιαδήποτε συνεργασία ή παροχή ανοχής δια της αποχής από τη Βουλή, στη νέα κυβέρνηση που παρουσιάζει το Λαικό Κόμμα, σε συνεργασία με τους Ciudadanos.

Ο Ραχόι έχει συμφωνήσει με τους Ciudadanos, αλλά οι ψήφοι των δύο κομμάτων δεν αρκούν οπότε χρειάζεται επειγόντως στη δεύτερη ψηφοφορία της Παρασκευής, η αποχή των Σοσιαλιστών, για να εγκριθεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας η νέα κυβέρνηση συνεργασίας.
Όπως αναμενόταν, ο Σάντσεθ δεν υποχώρησε από το «όχι»: «Η συνάντηση ήταν εντελώς περιττή» ξεκαθάρισε ο αρχηγός του PSOE, δείχνοντας πως δεν προτίθεται να υποστηρίξει τον Ραχόι.

Η νέα συμμαχία Λαικού Κόμματος Ciudadanos έχει μόνο 170 έδρες, με όριο πλειοψηφίας τις 176.

Η ήττα λοιπόν στην ψήφο εμπιστοσύνης της Τετάρτης είναι μαθηματικά προδιαγεγραμμένη, καθώς το PSOE δεν αλλάζει στάση, και όλα θα κριθούν στην ψηφοφορία της Παρασκευής όπου στον Ραχόι θα αρκούσε η σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων -κάτι ωστόσο που και πάλι, δεδομένης της πρόθεσης των Σοσιαλιστών να μην στηρίξουν τον Ραχόι, είναι αβέβαιο.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών απέρριψε ξανά, βγαίνοντας από τη συνάντηση τη Δευτέρα, ότι είναι υπεύθυνος για το αδιέξοδο ή για τον κίνδυνο ναυαγίου: «Είναι ευθύνη του κυρίου Ραχόι να φτάσει τις 176 έδρες, αποκλειστικά του κυρίου Ραχόι κι όχι των Σοσιαλιστών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here