Ιρλανδία: Ηττα των κομμάτων της κυβέρνησης, τρίτη δύναμη το Σιν Φέιν

Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Ιρλανδίας, προοιωνίζονται τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Σύμφωνα ωστόσο με δύο exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από την καταμέτρηση των ψήφων το Φίνε Γκάελ και το Εργατικό Κόμμα, εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, εμφανίζονται αποδυναμωμένα και χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία που είχαν στη Βουλή. 

Στις κάλπες προσήλθαν  3,2 εκατομμύρια Ιρλανδοί για να εκλέξουν 158 βουλευτές. Η συμμετοχή είναι σχετικά παρόμοια με εκείνη των προηγούμενων εκλογών που ανήλθε στο 70%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos Mori/Irish Times σε δείγμα 5.260 ψηφοφόρων, το κεντροδεξιό Φίνε Γκάελ του πρωθυπουργού ‘Εντα Κένι λαμβάνει 26,1%, δηλαδή 10 μονάδες λιγότερο σε σχέση με τις εκλογές του 2011.

Άλλη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTE σε δείγμα 4.283 ψηφοφόρων δείχνει ακόμη μεγαλύτερη πτώση του Φίνε Γκάελ το οποίο λαμβάνει 24,8%.

Το Εργατικό Κόμμα εξασφαλίζει στα δύο exit polls αντίστοιχα 7,8% και 7,4% των ψήφων, εμφανίζει δηλαδή πτώση μεγαλύτερη από 11 μονάδες που αποδίδεται από τους αναλυτές στην αδυναμία του να προστατεύσει το κράτος πρόνοιας.

Αντίθετα,  το άλλο κεντροδεξιό κόμμα Φιάνα Φάιλ, που είχε πληγεί στις προηγούμενες εκλογές όταν ήταν στην εξουσία, ενισχύει τη δύναμή του από 4,5 έως 5,5 μονάδες και εξασφαλίζει ποσοστό 22,9%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Irish Times και 21,8%, σύμφωνα με το RTE. Τ

Το αριστερό κόμμα Σιν Φέιν του Τζέρι Ανταμς αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη με 14,9%, σύμφωνα με την Irish Times και 16% σύμφωνα με RTE, ενισχυμένο κατά πέντε ή έξι μονάδες.

Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, τα μικρά κόμματα (Πράσινοι, σοσιαλδημοκράτες) και κινήματα κατά της λιτότητας,  συγκεντρώνουν ποσοστό 28% αυξάνοντας τη δύναμη τους κατά 13 μονάδες σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Irish Times. Η τάση αυτή καταγράφεται και στη δημοσκόπηση του RTE.

Τα μετεκλογικά σενάρια

Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, τρία σενάρια θεωρούνται πιθανά: α. η ανανέωση της θητείας του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το Φίνε Γκάελ και το Εργατικό με τη συμμετοχή ανεξάρτητων προσωπικοτήτων και μικρότερων κομμάτων. β. Η διεξαγωγή νέων εκλογών. γ. Ο σχηματισμός ενός ιστορικού συνασπισμού μεταξύ των δύο αντιπάλων κομμάτων της κεντροδεξιάς που κυβερνούν εναλλάξ τη χώρα από το 1932, του Φίνε Γκάελ και του Φιάνα Φάιλ.

Ωστόσο, η τελευταία επιλογή έχει αποκλειστεί μέχρι τώρα από τον ‘Εντα Κένι, αν και παραμένει στο τραπέζι. Τα κόμματα θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 12 Μαρτίου να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Οργή Ιρλανδών για μειώσεις μισθών, αύξηση φόρων παρά την αύξηση 7% του ΑΕΠ

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ιρλανδοί με την ψήφο τους έδειξαν την οργή και την αγανάκτησή τους για τις μειώσεις στους μισθούς, τους νέους φόρους, κυρίως στο νερό ή τις δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν. Η πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε επίσης τους φόβους για αστάθεια, η οποία θα επηρεάσει την ακόμη εύθραυστη ιρλανδική οικονομία.

Πολλοί Ιρλανδοί ζητούν η οικονομική ανάκαμψη που άρχισε το 2013, κυρίως με τη δραστηριοποίηση πολλών αμερικανικών πολυεθνικών στους τομείς της πληροφορικής και των φαρμακευτικών προϊόντων που επωφελούνται από τη χαμηλή φορολογία για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζεται στη χώρα, να υπάρξει επιτέλους και στη δική τους καθημερινότητα.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 7% τους πρώτους εννέα μήνες του 2015, περισσότερο από την Κίνα κατά την ίδια περίοδο, το ποσοστό ανεργίας ήταν 9,5% στα τέλη του 2015 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αλλά αριθμός των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε δραματικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here